Când vorbim despre Est si Vest, pentru Republica Moldova, avem în vedere în primul rând Rusia si România. Este mult prea depărtat, pentru noi, acel "vest" de unde ne tragem si noi obârşiile. Iar curenţii politici care sunt indreptaţi in partea diametral opusă, trec fără nici o piedică peste Ucraina şi se îndreaptă direct spre Moscova. Aşa că fiind şi noi micuţi, precum ne ştim, generăm curenţi nu încotro ne interesează pe noi, dar de unde mai tare bate vântul.
Vroiam să mă refer aici la impactul politic al celor doi poli definitorii ai politicii moldoveneşti şi strategiile lor de autoiniţiere in probleme de tot genul din ţara noastră.
Dacă urmărim desfaşurarea (aş vrea să spun: relaţiilor bilaterale) acţiunilor politice unilaterale, din ultima perioadă, in raport cu ţara noastră, observam că cei doi vectori politici, nu se intersectează niciodată, chiar daca traectoriile lor sunt concurente! Problema e întraceea că, cel estic mereu îl intimidează pe cel vestic, facându-l să devieze, mai mult sau mai puţin, pe langa scopul şi obiectivul lor comun - Republica Moldova.
Dovadă a acestor afirmaţii sunt ultimele evenimente petrecute in lume. Să pornim de la evenimentele majore, de talie internaţională şi anume comemorarea celor 70 de ani de la declanşarea celui de-al doilea razboi mondial, la Gdansk, unde sunt prezenţi 20 de şefi de stat si guverne, inclusiv (Mefisto, cum îl numeşte mama unui prieten) premierul rus, Vladimir Putin, dar şi premierul român, Emil Boc.
Premierul rus vine cu delcaraţii care sfidează opinia publică din multe ţări post sovietice, post socialiste, sau doar vecini ai URSS. Intimidează politicienii prin declaraţii precum că iniţiativa lui Stalin de a semna un tratat secret cu Germania hitleristă, in care se hotăra soarta mai multor popoare, fara ca acestea să fie întrebate, este de înţeles şi de justificat! Atacă dur prin aceasta şi la adresa românilor din Basarabia, şi la adresa intregii Românii (că anume la noi se referă acest articol).
Anterior, sau mai exact, cu o zi înainte, ambasadorul Rusiei la Bucureşti declara: "
De asemenea, nemţii recunoşteau că sfera de interes a URSS includea Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania si Basarabia. Toate acestea făcuseră parte din componenţa Rusiei si îi fuseseră luate după Primul Război Mondial, prin deciziile de la Versailles sau prin anexări directe. Istoriografia sovietică si rusă se menţin pe poziţie că ocuparea in 1918 de către România a Basarabiei a fost ilegală.". În aceste condiţii România tace!
Şi dacă tot am început-o cu ordinea cronologica inversă, să ne amintim că incă in a doua decadă a lunii august, anul curent, Rusia declara că va trimite delegaţie oficială la "sărbătoarea" de "independentă a Transnistriei"! Din delegaţie urmau să facă parte prim-adjunctul şefului fracţiunii partidului "Edinnaia Rosiia" în parlamentul rus, Tatiana Iakovleva, şi preşedintele comitetului parlamentar rus pentru politică economică, Evghenii Fiodorov. Ulterior, deputatul rus, Konstantin Zalutin, decalara: "
Oricine ar veni la conducere în Republica Moldova, Rusia va apăra drepturile concetaţenilor săi din Transnistria".
Pe fundalul unor asemenea declaraţii sfidătoare, România cere "doar" argumentarea repetată a necesitaţii acordării încă a 1000 de locuri pentru studenţii basarabeni care vor să-şi facă studiile in Ţara Mamă! Adică Rusia, nolens volens, vine şi îşi apară drepturile conaţionalilor, dar pentru România trebuiesc argumente serioase şi dovezi clare că trebuie sa suţină românii care işi iubesc ţara!
O acţiune mai indrazneaţă este declaraţia domnului senator Viorel Badea, care zice: "
Dacă ar fi după mine, aş acorda paşaport românesc din start, celor care au sau au avut părinţi cu cetăţenie română". Oficialul român a mai adăugat că începând cu luna urmatoare va funcţiona o Agenţie Naţională pentru Cetăţenie! Cei drept, eu nu am înţeles unde va funcţiona, cred că la Bucuresti! Dar e lungă calea la noi, românii, de la vorbe până la fapte, mai ales în ceea ce priveşte interesul naţional la periferie de spaţiu etnic!
România işi duce politica ei de salon, prin declarţii precum că ea este gata să susţină prin cadrul tuturor organismelor UE, Moldova. De parcă România s-o fi născut în "organismele UE" dar nu la Focşani, care a fost prima capitală a Principatelor Unite!
În paralel, Rusia, face abstracţie de organismele CSI şi se impune in cel mai direct si neobrăzat mod, in tot ce se intamplă in ţărişoara ciobănelului cu "oi mai multe, mâdnre şi cornute"!
Paradoxal, dar vectorii politici, aparent concurenţi, în punctul de reper RM, cu originile la Bucureşti şi Moscova, niciodată nu se vor intersecta, deoarece prea vulnerabil si flexibil este vectorul bucureştean. Prea uşor deviază de la traiectoria sa firească sub intimidările Bruxelului, Strasbourgului, Moscovei etc.