luni, 28 septembrie 2009

Duşmanul duşmanului lor le este duşman.


În Republica Moldova, pe lângă populaţia băştinaşă, românească, care constiutie circa 78,2% din populaţie, mai trăiesc şi alte minorităţi etnice, cum ar fi ucraineni - 8,4%, ruşi - 5,8%, găgăuzi - 4,4%, bulgari - 1,9% şi încă un procent de alte minorităţi: polonezi, evrei, germani, romi etc.
Din această mulţime pestriţă vreau să disting doar două categorii mai importante aspura carora m-am gândit mai mult in ultimul timp. Acestea sunt ucrainenii si bulgarii. Fac referire anume la ei, deoarece sunt multe similitudini in istoriile noastre ca ţări şi popoare. Atât ucrainenii cât şi bulgarii au ţările lor de origine care la momentul actual sunt state independente, ambele popoare au avut de suferit mult de pe urma fratelui lor mai mare, Rusia. Ambele ţări au viziuni şi promovează politici proeuropene. În acest context apare întrebarea, de ce ucrainenii si bulgarii de la noi, susţin politica colonizatoare a Rusiei?! Acest lucru nu este deloc de contestat, deoarecce ştim cu totii despre atitudinea bulgarilor din Găgăuzia, faţă de limba română. Sau despre faptul că populaţia vorbitoare de limbă rusă de la noi este in mare parte de origine ucraineană.
Cel mai revoltător fapt, la părerea mea, este că bulgarii cu găgăuzii fac front comun împotriva românilor in raioanele de sud ale R.M.. Se pune întrebarea, de ce Bulgaria, ca stat nu este la fel de îngăduitoare cu minorităţile etnice care locuiesc pe teriotoriul său, aşa zis, naţional, precum cer etnicii bulgari din ţara noastră?! Conform ultimului recensamânt pe teritoriul Bulgariei locuiesc alături de bulgari alte 40 minorităţi naţionale. De menţionat că nici una dintre ele nu beneficiază de mari facilităţi şi libertăţi. Românii din Timoc, spre exemplu, incă în noiembrie anul trecut, au înaintat un memorandum oficialitaţilor în care se prevedea cererea respectării drepturilor lor ca minoritate naţională. Nimeni nu a luat act de acest memorandum. Minoritatea macedoniană din Bulgaria a depus o cere de creare a unui partid etnic, fapt refuzat de Curtea Constitutionala a Bulgariei. Strassbourg-ul a criticat dur această decizie iar CEDO a dat verdictul precum că Bulgaria încalcă dreptul la asociaţii. Într-un asemenea context, parveniţii de bulgăroi cu ceafa groasă de la noi, fac gălăgie, precum că nu le dăm voie sa se exprime cultural şi politic, în condiţiile în care au autonomie teritorial administrativă, cu organe legislative şi executive proprii. Urmărind "evoluţia" respectării drepturilor minorităţilor naţionale în Bulgaria, bulgăroii de la noi, vin şi ne acuză de românism şovin! Uită sărmanii că spre deosebire de ţara conaţionalilor lor migratori, în România fără probleme activează partidul ungurilor (UDMR), uită că in R.M. activează o serie de partide ruseşti (Patria-Rodina, Ravnopravie etc.). Au tupeu, neruşinaţii, după ce le construim şcoli din banii noştri şi le dăm voie să înveţe în limba lor, să numească limba română "царанский иазык" (limbă ţărănească). Vin şi mă întreb, dacă încă tot nu suntem parte a UE şi nu prea are cine ne sancţiona, poate le arătăm şi cealaltă parte a monedei?! Poate prin aşa metode îi facem pro-europenişti?!
Iar dacă e să ne referim la vecinul nostru de est, Ucraina, aici lucrurile stau şi mai rău la acest capitol. Conform ultimului recensământ pe teritoriul Ucrainei locuiesc la acest moment peste 10 grupuri de minorităţi naţionale. Cele mai numeroase sunt ruşii si românii. Bulgari în Ucraina locuiesc cam de 2 ori mai mulţi, decât la noi şi la fel de compact, dar nu au nici un fel de autonomie locală! Iar dacă e să vorbesc despre românii din Ucraina, e prea mult de spus las acest subiect şi prefer să-l las ca subiecct aparte, pentru alte articole mai ample. Dar este de menţionat că starea lor este întratât de gravă, încât, ....nu mai au nici o stare de fapt!
Tot ce-i uneşte pe grupurile de minorităţi naţionale de la noi este limba rusă. Paradoxal, dar aşa este. Toţi se identifică ca un tot întreg când vorbesc limba fratelui lor mai mare de la est, limba parveniţilor de Ivan Groznâi, Petru cel Mare (subjugatorul popoarelor din jurul Rusiei), Nicolai I (jandarmul Europei), Vladimir Ilici Ulianov (un bolnav psihic care a vrut să revoluţioneze alcoolizata societate rusă), Iosif Vissarionovici Stalin (cel mai mare criminal al umanitaţii) etc. et. etc. (sa nu-mi zică nimeni că limba rusă este a lui Puşkin (care era un xenofob, defapt), sau a lui Tolstoi, Lermontov, Dostoevski, Gogol, Ceaikovski etc. Identitatea ruseasca a toturor marilor oameni ai Rusiei poate fi contestată).
Şi iată, pe reprezentanţii minorităţilor etnicce de la noi îi uneşte dragostea faţă de limba rusă! Limba propriilor asupritori şi călăi!
În situaţia noastra de astăzi se potrivesc, cum nu se poate mai bine, versurile marelui Eminescu. Ele fac prea bine referire la cei care se decalara mari patrioti ai acestei ţări, dar nuştiu a rosti o vorbă in limba ţării, care pe banii poporului sunt mari ctitori de aşezăminte, care ne învaţă istorie dar defapt nuştiu cine le sunt proprii părinţi şi bunei, care ne alungă pe noi, fii acestui pamânt românesc "за прутом" (peste Prut).
NOI SUNTEM STÂNCĂ DE LATINITATE LA HOTAR DE 2000 DE ANI ŞI VOM MAI FI AICI CEL PUŢIN ÎNCĂ 2000!
Vă chem pe toţi să citiţi cu atenţie sporită cele zise de marele nostru poet:


"Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget,
Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,
Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri,
La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri;
Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă,
Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.
Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască,
Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască...
Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!
Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,
În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,
Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,
Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,
Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri
Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri...
Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire
Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;
Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!
Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară!
..................................................
Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei!
Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"

7 comentarii:

Mariana spunea...

Un "ooof" românesc merge de minune aici! Cât sunt de actuale problemele ce au fost cu 15 decenii în urmă! Cât de obiectiv a fost Eminescu în (cât de straniu n-ar suna)lirica sa!
Să ştii că şi eu m-am gândit odată că mai ales Ucraina a avut şi probabil are probleme asemănătoare cu ale noastre(chiar dacă nu sunt eu cea mai profund cunoscătoare de istorie). Deşi marea majoritate din ucraineni în al doilea război mondial luptase de partea Armatei Roşii, au fost şi naţionalişti ucraineni ce au format o coaliţie antisovietică, nu zic - şi de cei care au luptat de partea naziştilor, dar ideea era că şi printre ei s-au găsit oameni care au înţeles esenţa teoriei socialiste, deci oamenii gândesc!!! Dar în momentul în care neinformaţii predomină e mai simplu să conduci cu mulţimea şi de aici se iau şi ucrainenii de la noi din ţară care luptă în sensul direct pentru mătuşa Rusia şi statutul limbii ei(şi nu numai) pe plaiul nostru!
Doream să zic că străbunii ăstora de la noi au fost taman majoritatea de atunci, şi nouă nu ne rămâne decât iarăşi să acţionăm, informăm şi să convingem aceşti oameni despre viceversa ideologiilor lor (nu ştiu pe cât de posibil este asta).
Şi totuşi eu susţin ideea că nu e o soluţie să-i urâm sau să-i batem (direct ori indirect), sunt şi ei oameni trecuţi prin multe care cred că în momentul în care ţara noastră se reîntregeşte, ei îşi pierd orice şansă de a mai fi "oameni cu drepturi" (mai ales după promisiunile comuniştilor).
Nu-i îndreptăţesc, dar încerc să mă pun în loc şi în momentul în care părinţii îţi zic că culoarea cafenie e una urâtă, unităţi vor fi care până la moarte îşi vor schimba concepţia. Poate ar fi bine să descoperim în ei (în minorităţile naţionale a piciorului nostru de plai, a gurii noastre de rai) aceste UNITĂŢI, prin ele ar fi mai simplu să shimbăm situaţia mai ales că fiecare ştie de "gândim global, acţionăm local!"

Mircea-Gabriel spunea...

Minoritatea macedoneana din Bulgaria ? Pai macedonenii vorbesc bulgara (un dialect al acesteaia). De altfel am citit nu demult un articol scris de un englez care compara Macedoneeni si Bulgarii cu Romanii cu Moldovenii. Concluzi era ca desi cele doua cazuri sunt asemanatoare, totusi exista diferente, Macedoneni au ajuns sa constitue o natie separata de bulgari in timp ce moldovenii nu au ajuns sa se desprinda de romani ! Oricum bulgarii nu vor recuunoaste in ruptul capului un popor macedonean deosebit de cel bulgar !

Sergiu Brasoveanu spunea...

...la ei in tara nu vor asemenea prostii! Dar pe noi ne invata si inca cu mult tupeu, precum ca moldovenii sunt o natiune aparte fata de cea romana!!! Si inca se supara cand ii conrazici! Se dau tare destepti in istoria altor popoare....

Nicolae spunea...

Situatea asta se numeste "OCUPATIE CIVILA" dupa destramarea imperiului rus. Minoritatile in tarile Baltice se lupta astazi pentru DREPTURI... La noi minoritatile se lupta pentru PASTRAREA PRIVILEGIILOR cu ajutorul fostei metropolii, asta si se numeste "OCUPATIE CIVILA"!

Sergiu Brasoveanu spunea...

nustiu cum se numeste in termeni juridici! Dar stiu ca numai trebuie suportata! Si pana nu le vom zice-o direct in fata si inca pe un ton sfidator...cred ca nu vor intelege!

alraman spunea...

Romanii din Timoc sunt in fosta Yugoslavie! Nici o legatura cu Bulgaria!
Bulgarii datoreaza multe la rusi(independenta etc) asa ca nici o data nu au fost inamici! Cei din RM au fost adusi de Rusia tarista si sustinuti asa ca le sunt datori!

Sergiu Brasoveanu spunea...

dupa cate stiam eu, Timocul este impartit intre Bulgaria si Iugoslavia! Si eu stiu sigur asta!

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!