luni, 14 septembrie 2009

În Moldova, pe coline.


“În Moldova, pe coline, cresc livezi şi vii.
Te rog frate-n ospeţie, pe la noi să vii!
..........................................
Vino toamna când prin sate, nunţile pornesc.
Când se joacă horă mare şi se veselesc. ”


Aşa zice un frumos cântec românesc din Basarabia. Eu, fiind român din neamul molodvenilor, mă simt mândru fredonând-ul. Problema e acolo că în ultimul timp ar trebui să fredonăm mai mult Hip-hop, decât melodiile noastre populare. Melodiile Hip-hop, relatează mult mai obiectiv situaţia reală din ţară. Realitatea dură, ne impune regulile ei şi noi vrem sau nu, dar trebuie să le acceptăm şi să ne conformăm.
Anume despre dura realitate în care sunt nevoiţi să trăiască basarabenii, voi încerca să vorbesc în acest articol, pentru că am avut ocazia să merg mai des, în ultimul timp, la nordul R. Moldova şi să mă întorc cu nişte resentimente dureroase. Senzaţii care mă fac să scriu despre acest lucru, ca să pot arăta şi restului lumii, prin vizorul meu, ce a rămas din ţara ciobănaşului care era „...mai năzdrăvan, are (avea) oi mai multe, mândre şi cornute, cai învăţaţi şi câini mai bărbaţi.”
Dacă tot, vorba cântecului, în Moldova toamna încep nunţile, am avut şi eu ocazia şi onoarea să merg la o nuntă in oraşul Glodeni, adică în nordul R. Moldova. Oficierea serviciului de înregistrare a căsătoriei a avut loc în incinta sălii de festivitaţi a primăriei din satul Camenca, r-ul Glodeni. Înainte de a intra în incinta primăriei, afară, am auzit, cum un localnic se lăuda precum că nu demult s-a terminat reparaţia acestei clădiri si credea domnul, ca oaspeţilor de la Chisinău le v-a place mult cum arată interiorul clădirii. Am intrat şi nimic eşit din comun nu am văzut. Era cea mai obişnuită cladire care se caracteriza prin pereţi curaţi pe care atârnau nişte panouri cu afişe. Am intrat în sala de festivităţi şi a început ceremonia de înregistrare a căsătoriei, propriu zisă. Ceremonia era dusă de primăriţa satului Camenca, o doamnă care citea cu greşeli de pe foaia unde îi era scris textul (nu-mi aduc aminte anume ce greşeli făcea, dar erau prea fregvente ca să exemplific ceva acum) şi un domn, care era secretar la primărie şi avea o dicţie de invidiat, de parcă era de la “radio Bucureşti”. Totul se desfăşura cu bine , pâna când tinerii au fost declaraţi soţ şi soţie şi în acel moment a bătut toba mai tare. De la bubuitura instrumentului muzical, a început să se desprinde bucăţi mari! de tencuială de pe tavan care cădeau peste invitaţii prezenţi în sală (vezi galerie foto). Am eşit afară de sub „bombardament„ şi priveam la domnul care ideie neavând ce se petrecu-se înăuntru, continua să se laude că recent s-a făcut reparaţie “serioasă” şi crede el, că oaspeţilor de la Chişinău ar trebui să le placă!
Exact peste o săptămâna am mers în raionul Râşcani, care e chiar vecin cu raionul Glodeni. Am mers la bunica. Am urcat, împreuna cu sora mea mai mare, intr-un microbuss care avea rolul de max-taxi pe ruta Chisinau-Gălăşeni-Mălăieşti. Microbuss de marcă mercedes, spre marea mea bucurie. Dar imediat ce am intrat am avut impresia că sunt un erou de al lui Druţă, in unul din romanele lui, când moldoveanul sovietic călătorea cu autobuzele prin RSSM. Autobuze, care defapt erau nişte caruţe cu motor.
Am ajuns aşa, cu mare bătaie de cap din cauza hodorogelei, cu căldură insuportabilă (la auzul combinaţiei de cuvinte: „aer conditionat” în una din întrebările mele, şoferul m-a privit, cel puţin ironic…), cu microbuss-ul supra încărcat cu pasageri, in gara oraşului Râşcani. În acel moment, m-am trezit şi am privit la ’’peisajul’’ de afară (vezi galerie foto). Prin pozele de alaturi încerc sa redau ceea ce cu cuvinte nu pot. Pentru a descrie la justa valoare peisajul, trebuie sa fii un Alexandri +Caragiale! Am stat cam trei sferturi de oră in gara şi am pornit mai departe. Am pornit mai departe şi mai interesant, cu numărul pasagerilor suplinit cu încă câţiva, cu vro’ două băbuţe care cumpăraseră câte un sac de ardei dulci de la piaţă şi vroiau să-l ducă acasă. Cu încă o mătuşică cu o cutie cu vro’ 20 de ’’puişori’’ care erau găini defapt şi care îmbogăţeau varietatea de mirosuri din microbuss. Am ajuns la Mălăieşti, unde am coborât şi cu o maşină am mers mai departe la Damaşcani. Un sătuc de vro’ 200 de căsuţe ascunse in mijlocul pădurilor (din toate părţile, satul e înconjurat de păduri şi doar dintr-o particică e mărginit de iaz.) Vazându-mă în acel colţişor de rai, cu un aer prea curat pentru plămânii mei de om de la oraş, cu un fundal sonor compus doar din cântecul păsărilor din pădurea care se începe chiar în grădina bunicii, cu o compoziţie peisajistică compusă din frumuseţea copacilor seculari din jur, mă întrebam: ’’ ... Oare nu e o minune că avem o asemenea ţară?! De ce oare suntem predispuşi mai mult să stricăm decât să creăm?! Oare când am reuşit să devenim indiferenţi?!’’ Anume acestea şi sunt motivele prin care am deviat un pic, spre rău, din păcate, de la versurile baladei care este şi mitul provenienţei noastre, naţionale.
Am încercat, pe cât a fost posibil, să scriu un articol fără o prea mare implicare a sentimentelor mele. Am încercat să relatez tacit doar ceea ce am văzut. Vă las pe voi să fi-ţi critici, privind pozele de alaturi şi să medităm împreună la rolul nostru in viitorul acestui meleag românesc!

6 comentarii:

Mariana spunea...

Păcat că n-ai relatat veselia de nuntă...ce contează interiorul când dansezi o horă de-aceea că nu mai simţi tencuiala...Şi ştii..însă că admir enorm dragostea asta a ta pentru ţară mult prea sinceră, numaidecât am să te fac nan copiilor mei, ca să mi-i creşti la fel de patrioţi...sincer...(chiar dacă sună banal, pentru mine ar fi important)

Sergiu Brasoveanu spunea...

...conteaza interiorul, chiar si cand dansezi hora! Pentru ca nici hora nu mai e hora, atat de vesela si frumoasa, cand iti dai seama ca nu doar tencuiala de pe tavanul primariei Camenca cade, dar o tara intreaga este de risipa!!!

Cu mare placere voi fi Nash copiilor tai. |Dar urmeaza mai intai sa-i faci. Asa ca mai am eu de asteptat :-<

Andrei Bivol spunea...

Este exact ceea ce se intimpla cu noi zi de zi... atit de des incit ne-a intrat in singe in minte pina si in gene, ne-am obisnuit atit de tare cu asa situatii incit deja ne pare o normalitate si nu mai protestam, nu mai intrebam, nici macar nu ne mai miram,in general putine lucruri ne misca astazi... tacem si inghitim...oare unde ne este demnitatea???
P.S.:"Ma bucur mult ca ai reusit sa te desprinzi de "normalitatea" din Basarabia de astazi...."
Respect!!!

Anonim spunea...

Elena Radu GIB CLUJ.

Sergiu, sa stii ca daca te-as chema in satul bunicii mele (Dumnezeu sa o ierte), vei trai aceleasi sentimente ca la Darniceni. Satul Medeleni, se afla in conducerea primariei Petresti, raionul Ungheni. Este inconjurt din trei parti de Prut, iar in gradina bunicutei, si eu stateam candva, furata de trilul pasarelelor, de aerul care-mi taia efectiv respiratia si peisajul, nici nu mai zic de el, o imagine fantastica unde campia, padurea si susurul raului creaza un tablou ireal. Citind articolu tau, m-au trecut emotiile si m-am lasat prada amintirilor... Avem pentru CE lupta aici, in Romania, unde putini stiu adevarata vloare a Moldovei noastre.

Mariana spunea...

Bine ca mai aveti vizitatori de-al de mine pe care sa-i atacati. Polemica devine si mai interesanta. Accept eu sa fiu "normalitate", in ciuda faptului ca am inteles prea bine sau cel putin indeajuns pt mintea mea de copil liceean "cuvintele de printre randuri" ale lui Sergiu. Si totusi pt mine nunta e ceva sfant, de aceea as prefera ca tencuiala sa ramana pe un plan mai indepartat. Vinovati, pana la urma, Andrei, suntem cu totii pt ceea ce se intampla astazi cu noi.

Sergiu Brasoveanu spunea...

Andrei, trebuie sa ne iubim si sa ne acceptam tara noastra asa cum este ea, dar niciodata sa nu incetam sa o dorim mai buna si sa luptam pt asta!

Elena, nici nu ma indoiesc ca mai exista locuri frumoase la noi acasa. Ma bcur ca uite incepem a defini scopul ONG-ului "nostru" :D

Mariana, ai si tu dreptate aunci cand spui ca valorile spirituale trebuie sa preva;eze in perfida celor materiale! Dar e rusinos si dureros, atunci cand, chiar la propriu, sub ochii tai se darama tara!!!

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!