luni, 4 octombrie 2010

Ciocoii vechi şi noi

Până acum jumătate de an niciodată nu auzisem de vre-un oarecare Plahotniuc (pentru necunoscători AICI). Ştiam că Voronin&Co sunt capul relelor în ţara ciobănaşului şi tipologia ticăloşilor se contura perfect pe fundalul "alb-imaculat" (albastru-verde-galben, mai bine zis) al celor care veneau şi ne promiteau schimbarea. Era simplu, pentru că era prea lesne să identifici "duşmanul de clasă" , sau altfel spus, el se autoidentifica singur, din frica de a nu fi confundat, de electoratul său, cu un oarecare alt oponent politic sau perceput ca fiind ataşat altor idei şi ideologii decât cele de glorificare a trecutului "înfloritor".
Acum însă, ne-am ciocnit de un alt tipaj de duşman (şi în acest caz zic duşman fără ghilimele). Unul mult mai periculos. Periculos prin simplu motiv că nu are tendinţa de a se autoidentifica drept diferit de "noi". Periculos pentru că a ştiut să se suprapună şi să domine asupra unor idei şi concepţii "ale noastre". Periculos pentru că s-a infiltrat în rândurile noastre şi acum nu mai putem (sau cel puţin nu toţi sunt în stare) să-l identificăm clar.
Un parazit care se asimilează bine într-un organism viu, este periculos prin aceea că neutralizează sistemul imunitar din interior. La fel am păţit şi noi, pentru că parazitul ne-a atacat chiar în cel mai sensibil şi slab de înger loc al organismului, iar noi continuăm să tăcem şi să nu ripostăm, chiar dacă simptomele sunt deja pe faţă.
Astăzi dimineaţa, unele partide politice şi-au prezentat la CEC listele electorale cu care intenţionează să meargă în campania electorală, printre ele fiind şi Partidul Democrat. Pe listele acestui partid nu se mai regăsesc asemenea nume reprezentative pentru clasa politică (cât de cât) sănătoasă de la noi din ţară cum ar fi Oleg Serebrean (schiţe biografice AICI) şi Oazu Nantoi (schiţe biografice AICI), în schimb au apărut nume noi şi anume Pavel Filip (director Tutun-CTC), sau Adrian Candu care, conform unor surse din presă, ar fi rudele şi angajaţii "omului de afaceri" Vlad Plahotniuc. Mai mult ca atât, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a spus că însuşi Vlad Plahotniuc nu se regăseşte pe listele partidului, pentru că dumnealui încă nu s-a hotărât dacă îşi doreşte acest lucru!
După părerea mea, gravitatea problemei nu constă întratât în aceste "mişcări tactice" pe tabla de joc, dar în faptul că societatea nu ia atitudine şi acceptă, ba chiar susţine (după cum arată sondajele de opinie, încrederea populaţiei in PD) subtituirea unor piloni de bază ai democraţiei în RM cu nişte hoţi ordinari!

Basarabia, Trezeşte-te!

1 comentarii:

Andrei Bivol spunea...

...Toate-s vechi si noi sunt toate...

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!