miercuri, 9 decembrie 2009

LSBR te cheamă să Trimiți o carte peste Prut


Liga Studenților Basarabeni din România, împreună cu asociațiile locale pe care le reprezintă, a lansat recent campania națională de colectare a cărților Trimite o carte peste Prut! În acest context, Liga Studenților Basarabeni din București își propune să coordoneze campania la nivel de capitală și lansează un apel către toți cei care sunt dispuși să ne sprijine în desfășurarea acesteia. Sunt binevenite cărţi de literatură românească şi universală, poezie, enciclopedii, atlasuri, carte şcolară, precum și literatură istorică (cu mențiunea că programul orelor de istorie a românilor din România nu coincide cu cel din Basarabia, manualele fiind diferite).

Campania are ca beneficiari bibliotecile și şcolile din satele Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană. Aceste biblioteci au fost selectate pe criteriul lipsei de cărţi în limba română şi a numărului de copii înscrişi. LSBB se angajează să asigure inventarierea, împachetarea şi transportul cărţilor. Cărțile vor fi donate în mai multe etape, având în vedere că realizarea campaniei depinde inclusiv de formalitățile legate de trecerea frontierei, de transportarea cărților, precum și de alți factori greu de prevăzut.

Le mulțumim celor care au contribuit sau urmează să contribuie la buna desfășurare a campaniei, printre aceștia numărându-se: Ministerul Tineretului și Sportului din Republica Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Asociația Istoricilor din Moldova, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Asociațiunea Culturală ASTRA, precum și persoanelor care nu reprezintă o asociație sau instituție, dar care și-au manifestat sprijinul față de inițiativa noastră.

Ne exprimăm speranța că numărul celor dispuși să ne ajute în înfăptuirea prezentului demers va spori încontinuu, astfel încât elevii și tinerii din Basarabia să se poată bucura de tezaurul cultural și istoric românesc regăsit în cărțile pe care urmează să le primească datorită efortului nostru comun.

Date de contact:

1. LSB București: Dan Nicu – 0747733256 (dannicu1989@yahoo.com), Tudor Cojocaru – 0743778940 (tudor.cojocaru@gmail.com)

2. GIB Cluj: Elena Biciuc – 0748252786 (elenabiciuc@yahoo.com)

3. LSB Timișoara: Svetlana Ursu – 0745966170 (svetlana_ursu@yahoo.com)

4. GIRB Suceava: Oxana Greadcenco – 0756407054 (oxana_greadcenco@yahoo.com), Petru Ciolpan – 0747291138 (petru_ciolpan@yahoo.co.uk)

5. LSB Galați: Svetlana Popescu – 0748338336 (svetlana.popescu@gmail.com), Mihai Crețu – 0757373706 (mihaigcretu@yahoo.com)

6. OSBB Brașov: Octavian Apostol – 0747376141 (apostol_octavian@yahoo.com)

7. ASEB Oradea: Anatol Cojocari – 0746927391 (cojocarianatolie@yahoo.com), Irina Samson – 0756663675 (irincutz@yahoo.com)

8. ASB Craiova: Ludmila Motroi – 0753545716 (milla_milla_87@yahoo.com), Dumitru Belegurschi – (gimy87@yahoo.com)

9. OSB Constanța: Anatol Tinică – 0761811967 (dacia_rom@yahoo.com), Vera Bocancea – 0740689268 (rikutza_v@yahoo.com)

10. ATRAG Iași: Igor Drangoi – 0753376512 (igor_drangoi@yahoo.com), Mariana Solonari – (solonaru_mariana_ion@yahoo.com)

11. ASEB Bacău: Alexandru Gheorghiță – 0746991883 (jawistu@yahoo.com)

12. LSB Ploiești: Sergiu Brașoveanu – 0743591907 (brsvnsergiu@yahoo.com)

Departamentul de Comunicare al LSBB

3 comentarii:

Anonim spunea...

Te rog mult, mai caută şi alte interpretări ale "Mioriţei", că sunt destule păreri ale criticilor.

Şi e doar o baladă, scrisă de un anonim din popor. Nici nu ştim cine a scris-o. În plus, nu este dat finalul poveştii.
Autorul nu a făcut un final pentru această întâmplare.
Cine ti-a spus că este "mitul provenienţei naţionale a poporului nostru", aşa cum scrii pe blog?

Este doar o ficţiune, o fantezie filosofică despre faptul că poţi rămâne neînfricat chiar şi atunci când vezi pericolul morţii.

Dar poate ciobănaşul ştia că sufletul este veşnic? Şi din acest motiv reacţionează calm. Nu înseamnă că nu ar fi făcut nimic să se apere. Nu cunoaştem finalul acestei întâmplări! Autorul nu-l dă.

Poate că autorul nici nu s-a gândit să pună în versuri mare profunzime filosofică???

Hai şi-om căuta exploatarea săracului de către burghezie în "Capra cu 3 iezi"! :D

În plus, toţi cei 3 păstori din "Mioriţa" erau români. Unde-i mitul apariţiei poporului şi istoria?

Sergiu Brasoveanu spunea...

"Miorita" e unul din miturile provenientei nationale ale poporului roman, alaturi de "Zburatorul" , "Manastirea Argesului" si "Baba Dochia" !!! Dar anume "Miorita" este definita ca mit ce defineste etnogeneza poporului nostru. Pe mine ma deranjeaza faptul ca poporul este definit de un mit unde nu se vorbeste nimic despre necesitatea instinctului de lupta in momentele de criza!
ma multe detalii aici : http://sergiubrasoveanu.blogspot.com/search?q=unor+critici

Anonim spunea...

Dragă Sergiu, nimeni nu ne obligă să înghiţim această "pastilă" cu un asemenea rol important al "Mioriţei". Este o exagerare şi o presupunere făcută "buchie de lege" pentru naivi.
Sunt şi alte păreri. Ţi-am spus cum văd eu lucrurile şi sunt mulţi oameni care cred la fel.

Etnogeneza cărui popor? "Moldovean"?
Te rog frumos...

Dacă e să alegem o personalitate care să ne caracterizeze neamul, să-l alegem pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, frate!

Pur şi simplu, sub socialism-comunism, a biruit tabăra care a pus "Miorita" în loc de icoană. Dacă mai trăiam nişte ani sub comunism, ne-ar fi convins că suntem mioare :D Asta le-ar fi convenit.

Şi s-a spus că am fi blânzi şi iertători. :D Suntem, dar nu suntem laşi, nici fricoşi şi ne avântăm în luptă dacă trebuie şi biruim!!!!! :D Dacă e să murim, oricum suntem nemuritori. Nu ne sperie moartea.
Cântecul nostru patriotic spune: "Noi suntem nemuritori. Moartea-i bună dacă soarta ne-o va-ncununa cu flori..."

Avem si "Toma Alimoş", la urma urmei, plus personalităţile istorice. :D
Ştefan cel Mare - cel mai mare român.
Faimosul gladiator Spartac era din neamul tracilor! :D
Suntem tari, ce mai :D

FINALUL "Mioriţei" nu există!!! "Şi de-ar fi să mor..." - zice el. Nu este fatalist, nu acceptă chiar că va muri. Pur şi simplu, este prevăzător, emancipat şi modern şi îşi scrie testamentul :D

Fiecare poate inventa un final pentru această baladă. Şi acel final va reflecta lucrurile importante pentru noi, lucrurile în care credem.

:))

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!