vineri, 13 noiembrie 2009

DEZROBIREA BASARABIEI – CERINŢA ZILEI !

„Trecuta prin foc si prin sabie,/ furata, tradata mereu,/ esti floare de dor, Basarabie,/ esti lacrima neamului meu"

DUMITRU MATCOVSCHI

A cunoaste istoria, a trage invataminte din lectiile istoriei, este datoria sfanta a unui popor, este intelepciunea intelepciunii. Astazi Poporul Roman este liber, Romania este libera, dar nu toti romanii. Poporul Roman a trebuit de-a lungul istoriei sa infrunte trei imperii: cel otoman, habsburgic si rus. Dar Imperiul Rus a fost si este cel mai barbar, ingrozitor de barbar, o Hoarda de Aur in epoca moderna, cu aceleasi practici razboinice si de jaf. Recladit in Imperiul Sovietic, iar in zilele noastre transformat in CSI in care Federatia Rusa detine rolul cheie, colonialismul rus isi continue traditiile de secole de dominatie si de exploatare a popoarelor supuse, ramanand acelasi animal bolnav si incurabil al Europei. Poporul Roman trebuie sa nu uite experienta tragica a generatiilor inaintasilor nostri care ar trebui sa serveasca drept un permanent avertisment. Viitorul nostru, viitorul copiilor nostri depinde de ceea ce se va invata din lectiile trecutului.
De aceea, este important sa ne amintim si sa intelegem ce s-a intamplat pe parcursul istoriei noastre tragice, sa ne cunoastem bine istoria relatiilor cu Hoarda Rusa , istoria relatiilor romano-ruse la 1656, 1711, 1739, 1769, 1774, 1792; 1806 - 1812; 1940, sa nu uitam ca milioane de romani sunt in continuare victimele acestui colonialism rus in zilele noastre. Sa ne intrebam de fiecare data ce-am facut pentru ELIBERAREA lor, pentru unitatea Poporului Roman.
Iar Basarabia isi asteapta Dezrobirea care tot se amana si se amana? Pana cand ?

romania-rusia.info/
1656: Tratat diplomatic oficial intre voievodul Gheorghe Stefan si Marele Tar al Moscovei

Din secolul al XVI-lea, cand Bugeacul sau Basarabia a fost smuls din trupul Moldovei de catre Baiazid al II-lea si Soliman I, boierii moldoveni protestasera si respinsesera numirea in scaunul de domnie a lui Stefan Lacusta, care le fusese impus de sultan, datorita faptului ca voia sa-i cedeze acestuia si zona Nistrului si zona de pe malul Dunarii pana la marginea muntilor. Neputandu-se bizui pe ajutorul Germaniei sau al Poloniei, ea insasi poftind aceste teritorii, boierii moldoveni vor cauta aliante cu statul rus, intarit prin mostenirea puterii cazacilor si prin cucerirea Kievului.
Tratatul stabilea urmatorul acord :" toate locurile, teritoriile si cetatile fortificate pe care Imperiul Turcesc le-a desprins de Moldova, cuprinzand Cetatea Alba, Chilia, Tighina si provincia Bugeacului, vor fi recucerite de Marele Tar si vor fi restituite pe urma Principatului Moldovei iure hereditari (cu drept de mostenire) (N. Iorga, "Studii istorice asupra Chiliei si Cetatii Albe", p. 240)

13 aprilie 1711: Tratat de alianta ruso-moldovean intre Petru cel Mare si Dimitrie Cantemir

"Hotarele Moldovei, respectandu-se toate drepturile ei stravechi, sunt acelea constituite de Nistru (Camenita, Bender cu teritoriul Bugeacului), Dunarea, Tara Romaneasca, Transilvania si Polonia, dupa impartirea care a fost facuta".
Tratatul recunoaste ca Basarabia, cunoscuta sub numele tatar de Bugeac, este provincie moldoveneasca ocupata nelegitim de turci.
"Tara Moldovei isi va redobandi frontiera de pe Nistru, ca si Bugeacul cu toate cetatile lui care va fi de asemenea al Moldovei pentru totdeauna"
Prost-inspiratul Dimitrie Cantemir il primeste cu onoruri, la Iasi, pe Petru cel Mare, ajutandu-l cu o armata de 10.000 de ostasi.
"Seculara prietenie" dintre rusi si moldoveni e intretinuta asiduu de insusi Petre cel Mare, care da, la Iasi, banchete peste banchete, stropite din belsug cu sampanie si vinuri dulci frantuzesti, asezindu-l totdeauna, in semn de prietenie, pe Cantemir in fruntea mesei! Treziti din aburii betiei, boierii moldoveni descopereau cu uimire ca "prietenii" rusi isi insusisera, intre timp, hainele, podoabele, obiectele din casa si altele din averea lor. Neobisnuiti cu asa ceva, boierii nostri isi imaginau ca rusii le luasera doar ca "amintire nepieritoare" a fratiei ruso-moldovene, ca suvenir turistic !

28 iunie 1711: Tratatul de la Lutk

- incheiat in urma infrangerii suferite de Rusia din partea Turciei in Batalia de la Stanilesti, pe Prut - prefigureaza politica expansionista ruseasca asupra Chiliei si si a Balcanilor. Dimitrie Cantemir se refugiaza in Rusia, fiul sau Antioh devenind primul poet rus.

1739: Ocupatia rusa a Moldovei

in urma razboiul ruso-austro-turc de la 1735-1739, la care participasera si trupe din cele doua Tari Romanesti aflate sub tutela otomana.
Comandantului armatei ruse, feldmaresalul Munnich ajunge cu trupele rusesti in Moldova, obligandu-i pe boierii moldoveni sa semneze, sub amenintarea incendierii Iasului, o intelegere inrobitoare: impune credinta absoluta fata de tarul rus, intretinerea trupelor constand in cazare si hrana pentru 20.000 de soldati, asigurarea a 3.000 de muncitori la fortificatii, un "cadou" de 30 de bani pentru el-insusi si 100 de bani contributie anuala pentru intretinere.
"Astfel, vinul dulce unguresc ajunge o bautura amara, rasul se transforma in lacrimi, bucuria in teroare, si mai mult decat atat, Doamne! Bogatia devine saracie, blestem, nenorocire si suferinta, fara iertare si fara uitare" - noteaza cu amar Ion Neculce.
1766: "Ce perspectiva pentru dansa [ Rusia] sa faca din Dunare fruntaria ei! Ar avea, astfel, pe Nistru cetatile Bender si Akerman sau Belgrad, port pe Marea Neagra si ar pune stapanire pe Moldova care de mult atata pofta ei" (Hurmuzachi, Supl. I,III, piesa IX,p.16 sq, memoriu din arhivele ministerului afacerilor straine din Paris )
..."daca Poarta asupreste, Rusia nimiceste; daca turcii sunt ignoranti si aspri, rusii sunt ignoranti si barbari".
septembrie 1769 - iulie 1774: Ocupatie si administratie militara rusa in Moldova si Tara Romaneasca in numele imparatesei Ecaterina Alexeievna, in timpul razboiul ruso-turc din 1768-1774

10 iulie 1774: Pacea de la Kuciuc-Kainargi

prin care se defineste politica ruseasca fata de Tarile Romane. Un punct secret al tratatului stipula necesitatea acordului expres al Rusiei la numirea domnitorilor Tarilor Romane. Ca pret pentru medierea pacii, Austria va primi Bucovina. Visand la tronul Constantinopolului, Rusia avea nevoie sa anexeze Tarile Romane, sa devina stapana absoluta a Marii Negre si a Gurilor Dunarii.
Conform rapoartelor agentilor francezi, solii rusi schimbau dupa voia lor domnii Tarilor Romane, fiecare schimbare aducindu-le sume fabuloase in jur de 50.000 lei.
"In cursul negocierilor pentru incetarea razboiului inceput la 1787, rusii incepura prin a cere Moldova si numai la urma se multumira cu fruntaria Nistrului"
1788: Razboiul ruso-austriac impotriva turcilor

1792: Tratatul de la Iasi

Granita imperiului tarist ajunge la cursul inferior al Nistrului. Actiunea ruseasca in Moldova este caractetizata de Parant, viceconsul francez la Iasi, 11 iunie 1798:
"Rusii au pus stapanire in aceasta tara pe toate spiritele si nu-i de mirare; religiunea, acest mijloc totdeauna victorios fata de ignoranta, le-a deschis toate inimile.."
".. Popii greco-rasariteni [Les Papas Grecs] au fost totdeauna si sunt inca cu buna seama si astazi atatia agenti secreti pentru Rusia in imparatia otomana. Ei predicau, sunt datori sa predice necontenit popoarelor lor spre a-si face meseria, iubirea catra muscali si ura pentru musulmani, acesti necredinciosi care i-au robit. Si este firesc dupa asta ca fiecare ortodox, fiecare moldovean de credinta greco-rasariteana sa vada in fiecare rus un prieten firesc, un frate, astfel simte cel putin taranul. "
23 aprilie 1802: " Rusia cu orice pret vrea sa-si asigure incorporarea acestor doua provincii la imparatia sa, spre a impinge, conform dorintei Caterinei a II-a, limitele sale pana la Dunare se opinteste sa faca pe Ipsilanti domn al Tarii Romanesti"
..." Ce au facut rusii de 50 de ani incoace? Au luat Crimeea, Mica Tartarie, teritoriul Oczacovului, Cubanul, o parte a Georgiei, toata tara pana la gurile Fasului. Ei, cand n-au armele in mana, cauta sa cotropeasca pe tacute si pe calea tratatelor. Dovada tratatele lor relative la Moldova si Tara Romaneasca." (1806, Ruffin, insarcinatul cu afaceri al Frantei la Constantinopol)
1806 - 1812: Ocupatia rusa a Principatelor Romane
25 iunie/7 iulie 1807: Tratatul de la Tilsit
... dintre Rusia si Franta; rusii ridica pretentii de a pastra Bugeacul (Basarabia)

1809: Rusia proclama anexarea Principatelor Romane

"Acei care cunosc istoria Tarii Romanesti in epoca de la 1792 la 1806, stiu pustiirile, jafurile, omorurile si batjocurile de tot felul de care a avut parte acea nenorocita tara din cauza miscarii astfel incurajate de Rusia, spre folosul scopurilor ascunse ale acestei puteri. In curs de trei ani numai ea platise, peste birul obisnuit, 90 mii de pungi de bani, adica enorma suma de 45 milioane, sub cuvant de ridicare de trupe si de alte masuri de aparare impotriva lui Pasvant-oglu" (Hurmuzachi, ibid, piesa CCCCZZIII, p.228)
.."Generalii rusi urmeaza sa ridice din aceste nefericite provincii [Moldova si Tara Romaneasca] contributii enorme: ei vor lasa taranilor munteni si moldoveni numai ochii ca sa planga."
" De cand rusii sunt aici, generalii en chef, Michelson si Prozorovski, au avut intotdeauna cite 300 lei (450 franci) pentru masa lor; Meyendor, Titerov, Miloradovici si chiar Lascarov cite 200 lei; Bahmetievm, Ulanbius si mai multi altii cate 100 lei, toti ceilalti ofiteri, gheliruri" (5 februarie 1808, raport al agentul francez Lamare)
"S-a pus in aceasta provincie o dare de 30 lei de fiecare casa. Aceasta dare da loc la murmurele romanilor de vreme ce este de cinci ori mai mare decat aceea ce o platesc de obicei" (adjutantul Meriage, 18 februarie 1808)
"Aceasta tara este cu desavarsire distrusa, ruinata si depopulata daca pacea si o grabnica mantuire nu vin in ajutorul ei. Nu este pilda de vezatiuni asamanatoare celor ce exercita la tara ispravnicii indemnati de divanul lui Ipsilanti si de ordinile suverane ale rusilor....Oameni foarte demni de credinta ma incredinteaza ca sunt pusi la tortura in acelasi teasc, piciorul barbatului langa piciorul femeii, pana cand marturisesc si predau tot ce au. Nu mai este in tara nici grau, nici orz. De opt zile nu mai este pe piata Bucurestilor nici carne, nici paine, nici lemne, nici verdeturi. Taranii romani vor pleca cu totii, fie in Turcia, fie in Transilvania si nu se vor mai intoarce niciodata." (27 martie 1808, raport al agentul francez Lamare)

"Tara Romaneasca este intr-o stare de mizerie ce greu s-ar putea descrie. Saderea intr-insa a armatei rusesti, care apasa intreaga pe ea, precum si lacomia lui Ipsilanti au redus-o la cea de pe urma mizerie." (8 iulie 1808, raport al agentul francez Sebastiani la Constantinopol)
"... Amicul si aliatul meu, imparatul Rusiei, a alipit catre imparatia sa Finlanda, Moldova, Tara Romaneasca si un tinut din Galitia. Nu sunt gelos de nimic ce s-ar antampla in bine acestei imparatii" (Napoleon, 3 decembrie 1809)
" Tara Romaneasca este in starea cea mai deplorabila, darile ce divanul este silit sa le perceapa pentru trebuintele armatei sunt de patru ori mai mari de ceea ce erau sub domni. Un nenorocit de taran care drept toata avere poseda o pareche de boi si un car, plateste niste biruri ridicindu-se pana la 40 lei pe luna. Totalul general, stabilit la sfarsitul anului 1809, reprezinta o suma de 30 milioane pe care Tara Romaneasca a fost silita sa le furnizeze rusilor, de la intrarea lor in tara, atat in bani cit si in provizii deosebite. Trebuie sa se adauge la aceasta tot ce bioerii, in mainile carora rusii au vandut autoritatea adminsitrativa, au putut sa mai stoarca pentru propria lor socoteala, care se poate ridica la alt total de aproape zece milioane si atunci isi va face cineva face o idee de nevoia in care se gaseste aceasta nenorocita tara.
Fapt este ca, daca aceasta stare de lucruri mai tine un an, Tara Romaneasca va fi o tara darapanata fara sorti de mantuire si care va trebui repopulata, caci o mare multime de sateni din satele care se afla in apropiere de Dunare, impinsi de desnadejde, au fugit si mai fug inca in Bulgaria, spre partile Sistovului si Nicopolei unde sunt foarte bine primiti" (raport al agentului Ledoulx catre Champagny, 1810)
"Tara Romaneasca si Moldova. Aceste provincii sunt de o fertilitate admirabila. Erau acoperite de turme de vite; dar ostirea ruseasca a mancat astfel aceasta tara incat, la inceputul anului 1809, ea nu mai oferea decat icoana unui pustiu" (14 iulie 1810, raport al agentul francez Meriage catre Relatiunile Externe Franceze)
"Principatele romane erau obligate sa furnizeze armatei rusesti toate proviziile si sa le si transporte la locurile hotarite; In anul 1808, cind lipsa de nutret era cumplita, Prozorovski a cerut 70.000.000 puduri ( 1.146.000 tone) fan.
In septembrie 1808, se cer Moldovei, ca supliment, 80.000 cetverturi (aprox. 50.000 kile) grau, 40.000 cetverturi (aprox. 25.000 kile) ovaz, 30.000 cetverturi (aprox. 19.000 kile) hrisca, calculate a 10 lei, jumatate in bani, jumatate in natura.
Tot atunci se impune Tarii Romanesti, suplimentar, o furnitura de 50.000 kile de grau de Braila, 80.000 kile de ovaz si 120.000 care mari de fan.
In februarie 1809, se cer Moldovei 11.000 de care cu 44.000 boi, spre a aduce din Rusia 54.000 cetverturi griu.
In 1810, Moldova era silita sa cheltuiasca 5.890.300 lei pentru armata si spitalele rusesti, afara de transporturile ce trebuia sa le faca taranii si de alte cheltuieli de tot felul- ca de ex, cele pentru portia de carne ce tarile noastre fura indatorite s-o procure zilnic , atat pentru fiecare soldat din ostire cat si pentru fiecare bolnav aflat in spitalele rusesti"
(Radu Rosetti - Actiunea politicii rusesti in tarile romane povestita de organele oficiale franceze, Ed. Cartea Romaneasca, 2000)

Basarabia Mare
www.istoria.md/
Pacea ruso-turca de la Bucurestidin 16/28 mai 1812, incalca astfel practica internationala si normele de drept existente la moment, devreme ce Imperiul otoman ceda tinuturi care nu-i apartineau si care faceau parte dintr-un stat vasal, dar autonom, cu care imperiul avea un tratat garantand frontierele de atunci.
Au urmat schimburi importante de populatii cu Imperiul otoman, musulmanii Turci si Tatari din Bugeac, precum si un numar de peste 30.000 de moldoveni, parasind teritoriul anexat pentru a se stabili in Dobrogea (teritoriu ramas otoman, unde se amestecara cu romanii locali zisi Dicieni) si fiind inlocuiti prin peste 60.000 de Bulgari si Gagauzi veniti din Bulgaria si Dobrogea, precum si de aproximativ 150.000 de Rusi si Ucraineni, rusii stabilindu-se cu precadere la orase. Pe langa acestia, dezvoltarea economica a secolului XIX, chiar daca era mai inceata decat in restul Europei, a contribuit si ea la procesul de rusificare a regiunii, chiar daca nu toti noii veniti erau rusi. Afluxul de Evrei, Armeni, Greci, Germani si altii a facut din gubernia Basarabiei un tinut in care orasele erau foarte pestrite, rusa fiind singura limba comuna, iar bastinasii nu mai erau decat 70% din populatie in 1910. Procesul de desnationalizare s-a desfasurat si prin rusificarea toponimelor (Chisinau -> Kisiniov, Orhei -> Orgheiov, Ciubarciu -> Ciobruci...) sau prin oficializarea sistematica a denumirilor turcesti in dauna denumirilor moldovenesti, oridecate ori se putea (Frumoasa -> Kahul, Oblucita -> Ismail, Cetatea Alba -> Akkerman, Tighina -> Bender...). In perioada 1812-1840: Imperiul Rus cauta pur si simplu sa stearga istoria moldoveneasca a Basarabiei.

Ocupatia sovietica din 1940
ro.wikipedia.org/
Societatea Natiunilor recunoscuse unirea republicii democratice Moldovenesti cu Romania, iar Franta si Anglia garantasera la 12 aprilie 1939 frontierele regatului Romaniei. In schimb, Uniunea sovietica recunoscuse oficial toate pierderile teritoriale ale Imperiului Tarist intre 1917 si 1921, cu exceptia Basarabiei. Hotararea Sfatului Tarii din 27 martie 1918 era socotita de autoritatile sovietice ca fiind o inscenare imperialista. In 1924, sovieticii infintasera in Podolia ucraineana o republica autonoma moldoveneasca de 8.000 km? pe care Ian Sodrabs, zis Latis, un comisar al lui Stalin, o declarase prefigurare a unei viitoare Romanii socialiste, si in care limba era scrisa in slove latine si declarata romana. Dar, din 28 februarie 1938, aceasta formatie politica devenise doar o baza pentru o viitoare anexare a Basarabiei, limba fiind de acum incolo declarata moldoveneasca, diferita de limba romana, si scrisa cu slove chirilice.[13]
Ca urmare a protocolului aditional secret al pactului Hitler-Stalin din 1939 si prabusirii Aliatilor apuseni in iunie 1939, un ultimatum este transmis Romaniei de catre Uniunea Sovietica la data de 28 iunie 1940: Romania dispune de 48 de ore pentru a evacua Basarabia si nordul Bucovinei, in caz contrar URSS va declara razboi. Romania cedeaza si dupa 40 de ore, trupele sovietice si ale NKVD-ului intra in teritoriile cerute si in Tinutul Hertei care nu era mentionat in ultimatum. In timpul retragerii pripite si haotice a administratiei si armatei romane din aceste teritorii, populatia romana/moldoveana a fost supusa la jafuri, torturi si asasinate din partea comandourilor comuniste si a trupelor NKVDiste[14][15]. Alte actiuni impotriva reprezentantilor oficiali ai Statului Roman in retragere au fost comise de unitati militare sovietice si de comunistii locali.
Dupa ce Basarabia a fost ocupata in 1940 de sovietici, Stalin a dezmembrat-o in trei parti. Partea centrala a fost denumita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca si era formata din 30.000 km? basarabeni, plus 4.100 km? de teritoriu de pe malul stang al Nistrului. Sudul Basarabiei (de la Marea Neagra) si partea de nord a acesteia, impreuna cu nordul Bucovinei si Tinutul Herta, teritorii ce insumau 14.400 km?, precum si restul de 4.000 km? din fosta republica autonoma infiintata peste Nistru in 1924, au fost atribuite Ucrainei[16].
Ocupatia sovietica din 1940 a insemnat atat distrugerea sistemului economic cat si al identitatii nationale in Basarabia, fiind deportati in Siberia, conform dispozitiilor date de Stalin, zeci de mii de bastinasi (in principal romani, dar si ucraineni si rusi ne-comunisti). La 14 iulie in acelasi an, la ordinul lui Beria familiile romanilor moldoveni deportati au fost dezmembrate si deportate, barbatii fiind trimisi in lagare diferite de cele unde au fost trimise femeile si copii lor. Astfel barbatii au fost deportati in lagare cum ar fi Kozeliscenski (500 barbati), Futilovski (300 barbati), iar restul familiilor lor alcatuite din femei si copii in lagarele din Karaganda si Aktiubinsk (11.000 de persoane). Aceste deportari s-au repetat si in 1941 (inainte de inceperea eliberarii ordonate de Antonescu), fiind deportati in regiunea Omsk, 6.000 de romani moldoveni, in timp ce in regiunea Kirovsk au fost trimisi 10.000 de romani moldoveni. Dezmembrarea familiilor a fost aplicata si in aceste cazuri, barbatii find separati de familiile lor.

Basarabia sovietica din 1944
ro.wikipedia.org/
Dupa 1944, organizarea teritoriala a ramas cea facuta de Stalin dupa anexarea din 1940, cand Basarabia a fost rupta in trei parti. Ocuparea din nou a Basarabiei, Bucovinei si Tinutului Hertei a fost urmata pe timp de 50 de ani de o campanie de distrugere a culturii si memoriei bastinasilor prin deportari masive, interzicerea alfabetului latin, desfiintarea bisericilor, teroare si asasinate. Daca in 1940 au fost deportati zeci de mii de romani basarabeni, deportarile si exterminarile in masa dupa 1944 s-au ridicat la peste 120.000 de romani moldoveni

Epoca postsovietica

Transnistria Acum
www.ziua.ro
Politica de relaxare democratica a lui Mihail Gorbaciov a generat o miscare de redesteptare nationala a republicilor incluse cu forta in "mare inchisoare a popoarelor" care a fost URSS. Din 1989 Basarabia (pe atunci RSS Moldoveneasca) a inceput procesul firesc de redesteptare a sentimentului romanesc.
Dupa Declaratiile de suveranitate a RSSM din iunie 1990 si de independenta a Republicii Moldova (27 august 1991) care au creat fundamentul juridic pentru edificarea noului stat national, in cadrul frontierelor fostei RSSM, reactiunea anti-moldoveneasca si-a gasit expresia structurata institutional in Declaratia privind proclamarea independentei RMN, din septembrie 1990, si referendumul in favoarea pastrarii URSS, care au condus la instaurarea de facto a existentei asa-zisei "statalitati transnistrene".Proclamandu-si, in iunie 1990, suveranitatea, si in august 1991, independenta, Republica Moldova s-a desprins de URSS, ceea ce coincidea in acel moment cu reflexul centrifug al majoritatii republicilor unionale impotriva Centrului de la Moscova. Eforturile conjugate de democratizare si de afirmare a intereselor nationale au determinat, la 17 martie 1991, refuzul oficial al Sovietul Suprem al RSSM de participare la referendumul unional, initiat de Moscova, asupra Chiliei si Sovietice.Aceasta decizie nu a fost, insa, respectata in raioanele estice si de sud, in care, sub protectia trupelor aeropurtate ale Armatei a 14-a, structurile administratiei locale si de partid au trasat o limita interioara pe teritoriul Moldovei, creand enclavele Transnistriei si Gagauziei. Transnistrenii devin model si pentru gagauzii din Comrat, care declanseaza simultan o miscare separatista, amenintand Chisinaul cu posibilitatea jonctiunii celor doua zone rebele, de la est si de la sud.Tiraspolul, "capitala" regiunii separatiste, va deveni cheia regiunii iar partea cea mai dogmatica a miscarii bolsevice ruse se va reface aici. Din 1991 pana in prezent s-au schimbat multe dintre datele politice, sociale si economice ale Moldovei, dar esenta problemei geopolitice a ramas aceeasi.
La fel si conflictul din 1992 a fost prezentat, chipurile, prin motivul proclamarii limbii romane ca limba de stat, de romanizare, unire cu Romania si, care ulterior s-a vazut ca nu au fost decat pretexte, chiar si dupa intrarea R.M. in enigmaticul C.S.I. si intentiile de aderare la Uniunea Rusia-Belarus... S-a schimbat ceva in comportamentul liderilor separatismului de la Tiraspol? Absolut nimic! Pentru ca scopul urmarit este cu totul altul decat gogosile declarate public. Si anume: mentinerea aici, la Nistru, a unei baze militare rusesti, pentru a bara extinderea Uniunii Europene si a NATO-ului spre rasarit...

Dupa ce la 21 decembrie 1991 la Alma-Ata Presedintele R. Moldova Mircea Snegur semneaza Acordul de aderare la CSI, iar la 8 aprilie 1994 Parlamentul R. Moldova ratifica acordul si la 27 iunie 1994 este semnat Statutul CSI practic R. Moldova capituleaza in fata Federatiei Ruse. Independenta R. Moldova este una limitata, de fatada. In plan economic R. Moldova a ramas in continuare dependenta de Fdereatia Rusa, a consolidat cooperarea si a promovat crearea unor intreprinderi comune. Pe 1 ianuarie 2004, in Republica Moldova oficial au fost inregistrate 366 intreprinderi cu capitalul Rusiei. Dintre cele mai insemnate : « Lukoil-Moldova si Moldova-Gaz ».
RAO UES din Rusia ", a finalizat crearea unei societati comune ruso-moldoveneasca, ZAO " Inter RAO UES din Balcani ".
Incepand din aprilie 2002, Rusia, impreuna cu Ucraina furnizeaza energie electrica in Republica Moldova. In 2003, Rusia a furnizat 878.7 milioane kW / h. In primele trei luni ale anului 2004 din Rusia in Moldova au fost livrati 153.7 milioane kWh de energie electrica.
La capitolul coordonare a politicii externe in cadrul CSI R. Moldova face parte din Consiliul de Ministri ai afacerilor externe a Comunitatii Statelor Independente. Consiliul de Ministri al Afacerilor Externe din Comunitatea Statelor Independente a fost creat prin decizia Consiliului sefilor de stat al CSI din 4 septembrie 1993 pentru a coordona activitatile de politica externa, pentru a pune in aplicare deciziile Consiliului sefilor de stat si a Consiliului sefilor de guvern din CSI , sa promoveze cooperarea dintre statele - membre ale CSI in politica externa, inclusiv interactiunea dintre serviciile lor diplomatice.
La fel R. Moldova face parte din Consiliul de Comandanti al fortelor armate de Frontiera care a fost creat prin decizia Consiliului sefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente din 6 iulie 1992, semnat de Republica Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Republica Kargazstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan si Ucraina. Consiliul comandantilor Trupelor de frontiera, in temeiul articolului 31 din Carta CSI este organismul Consiliului sefilor de stat privind protectia frontierelor externe ale statelor- membri . Obiectivele Consiliului comandantilor Trupelor de Frontiera:
coordonarea si armonizarea trupelor de frontiera in domeniul frontierelor externe si a zonelor economice, precum si asigurarea unui mediu stabil la frontiera;
dezvoltarea relatiilor prietenesti intre fortele de frontiera din statele - participante la CSI;
promovarea si consolidarea trupelor de frontiera din statele - participante la CSI, prin armonizarea legislatiei nationale de securitate la frontiera, schimbul reciproc de informatii, cooperare in domeniul militar-politic si tehnic;
analizeaza si face propuneri pentru formarea operationala si de mobilizare, pregatirea cadrelor de ofiteri si recalificarea lor, suport tehnic si logistic pentru politisti de frontiera - membri ai CSI;
Presedinte al Consiliului de comandanti a trupelor de granita este directorul-sef adjunct al Serviciului de frontiera din Rusia, General de armata VE Pronichev.
De asemenea R. Moldova face parte din Consiliul de Ministri al afacerilor Interne din CSI.
Presedinte Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei Lutsenko Yuriy V ;
Consiliul de Ministri de Justitie a statelor participante la CSI.
Presedinte Ministrul Justitiei din Republica Kargaza Tursunkulov Nurlan Zhanyshevich.
Functiile personalului efectueaza departamentului juridic al CSI IR (Moscova);
Consiliului organelor de securitate si Serviciilor speciale din CSI, 101000, Moscova, st. Bolshaya Lubianka, 1 / 3. Presedinte Director al Serviciului Federal de Securitate din Rusia
Bortnik Alexandru;
Consiliul sefilor serviciilor vamale CSI,121087, Moscova, st. Novozavodskaya, 11 / 5 ,
Presedinte Sef al Serviciului Federal Vamal Rusia Belyaninov Andrei;
Consiliul Coordonator al Procurorilor generali CSI, 101999, Moscova, st. B. Dmitrovka, 15a,
Procuror General de armata Ruse Ceaika Yuriy Yakovlevich.

Un instrument foarte efectiv de propagare a intereselor rusesti in zonele pe care Moscova le considera zone de influenta este Biserica Ortodoxa Rusa. Republica Moldova face parte din grupul acesta de tari, datorita faptului ca majoritatea populatiei este crestin-ortodoxa. Mitropolia Moldovei este subordonata Patriarhiei de la Moscova.
Un lucru este cert, faptul ca in octombrie, la Moscova, a avut loc cel de-al XXXIV congres al UPC - succesoarea partidului comunist al uniunii sovietice, inseamna ca in subterana se pregateste o forta puternica, autoritara care la momentul potrivit istoric sa preia puterea in Rusia.
Iar faptul ca liderul Partidului Comunistilor din R. Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a fost ales membru al Consiliului Uniunii Partidelor Comuniste (UPC) din fostele republici sovietice, alaturi de Voronin fiind alesi alti doi membri ai PCRM si figurand in aceasta structura de partid,
precum si trei membri ai partidului comunist din Transnistria, inclusiv liderul acestuia Oleg Horjan, facand parte din Consiliului UPC din fostele republici sovietice, ne demonstreaza ce mare pericol ne paste pe noi toti romanii din Basarabia.
La congres au participat 142 de delegati din 17 partide formate in tarile din fosta URSS. Lozincile UPC sunt: „Puterea - poporului!"; „Socialism - societatii"; „Popoarelor - uniunea sovietica".
Un alt argument foarte convingator de refacere a Imperiului Rus/Sovietic este faptul ca oficialitatile din Rusia desfasoara o campanie de reabilitare in Rusia a dictatorului Iosif Stalin. Aceasta campanie are un scop concret sa cultive mandria patriotica la generatia tanara si la acei cetateni care au avut de trait in perioada URSS, reinstaurand treptat stalinismul in Fderatia Rusa.
In luna septembrie, serviciul de securitate rus, FSB, l-a arestat temporar pe un profesor ce cerceta deportarile etnicilor germani la ordinul lui Stalin in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial,confiscand arhiva lui. Fiind supus unor presiuni.
Un lucru ingtrijorator semnaleaza cotidianul „Novaia Gazeta" despre un manual de istorie destinat elevilor rusi care il califica pe Stalin drept un „mare organizator". Exemplul pozitiv al lui Stalin este necesar pentru actualii conducatori ai Rusiei, Vladimir Putin si altii pentru a justifica practicile totalitariste si sovietice din zilele noastre. Pe plan extern Rusia a acuzat o serie de tari europene, Polonia, de exemplu pentru politica lor de a scimba istoria si de a o talmaci dupa bunul lor plac, luand apararea lui Stalin si stalinismului, considerand ca multe lucruri bune au fost facute in perioada aceea pebtru Rusia.
Nu mai putin suspecta este declaratia actualului Ministru moldovean al apararii, Vitalie Marinuta, din 29 octombrie 2009 publicata si in Adevarul.ro « in cadrul unei convorbiri avute cu atasatul militar al Federatiei Ruse la Chisinau Leonid Azarin, ca Republica Moldova isi va extinde cooperarea militara cu Rusia.
In cursul acestei intrevederi, cei doi oficiali au analizat perspectivele extinderii cooperarii bilaterale in sfera militara, apreciind pozitiv interactiunea celor doua state in cadrul initiativelor regionale in materie de securitate, precum si aspecte vizand schimbul de experienta in domeniu in cadrul unor manevre comune.
In ceea ce priveste largirea colaborarii militare, ministrul moldovean al apararii a afirmat ca ofiterii din Republica Moldova isi vor face si pe viitor studiile in institutii de invatamant superior din Rusia.
Dupa numirea sa in calitate de ministru al apararii, Vitalie Marinuta a dezmintit informatiile aparute in presa conform carora noul guvern format in luna septembrie la Chisinau va incerca sa obtina statutul de membru al NATO pentru Republica Moldova, mentioneaza Agerpres.
"In acest moment, problema integrarii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica nu este de actualitate, iar speculatiile pe acest subiect sunt extrem de politizate", a declarat ministrul moldovean.»

Fiecare Roman ar trebui sa stie ca in R. Moldova de la indepedenta ei declarata si pana in zilele de astazi regimul politic a fost totdeauna unul colonial, de vasalitate fata de Federatia Rusa si continua sa mai fie. Toti cei trei presedinti Mircea Snegur, Petru Lucinschi si Vladimir Voronin au avut grija sa pastreze la posturile cheie oamenii de incredere ai Fdereratiei Ruse. Toti trei sunt prin educatie antiromani. Primii sunt mai toleranti, cel de-al treilea este un bolsevic agresiv. Sarma ghimpata de la Prut este dovada cea mai elocventa. Nici asa-zisele guvernari democratice, Frontul Popular, ADR, n-au adoptat legi de decolonizare, de decomunizare si dekaghebizare a Basarabiei, precum si in prezent AIE n-are de gand sa faca o Basarabie romaneasca la toate capitolele, limba romana de stat obligatorie pentru toti, sa faca o reforma nationala in politica cadrelor a Trupelor de Frontiera, Serviciul de Informatii si Securitate, Procuratura, Ministerul de Interne care sa fie devotati neamului romanesc, sa adopte legea lustratiei, sa creeze conditii juridice care sa nu permita sa revina la putere niciodata fortelor proimperiale, antiromanesti. Ba dimpotriva, au inlesnit revenirea lor de fiecare data la putere, drept exemplu poate servi Partidul Comunistilor in frunte cu Vladimir Voronin, un antiroman si un sovietic fanatic.
Dezrobirea Basarabiei trebuie sa inceapa cu desovietizarea si decomunizarea ei imediata. In acest sens sunt doua documente europene: Rezolutia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) 1096 (1996) cu privire la masurile de demolare a mostenirii fostelor regimuri totalitare comuniste din Europa si Rezolutia APCE 1481 (2006) despre condamnarea de catre comunitatea internationala a crimelor regimurilor comuniste totalitare.
Deasemenea Rezolutia APCE 1096 (1996) le recomanda statelor membre „sa demoleze mostenirea fostelor regimuri totalitare comuniste prin restructurarea sistemelor judecatoresti si institutionale, precum si prin luarea de masuri concrete in vedere decomunizarii gandirii cetatenilor, ar trebui sa fie demontate toate monumentele si simbolurile regimului comunist sovietic. In acest sens actuala majoritate democratica din Parlamentul R. Moldova AIE ar putea sa demonstreze prin fapte atasamentul sau la valorile Uniunii Europene. E timpul sa desovietizam Basarabia, s-o decomunizam si s-o dekaghebizam. Asta este cerinta zilei! Fapte, fapte si iar fapte!
Romanii din Basarabia trebuie sa stie ca ei sunt cetateni romani, este dreptul lor istoric, dreptul lor natural.
Un lucru insa este cert, calea cea mai reala pentru dezrobirea Basarabiei este de a redobandi cetatenia romana, a fi cetatean al Patriei-Mama , Romania, iar cetatenii Romaniei sunt cetateni ai tarilor Uniunii Europene. E calea dreptatii istorice. Este un semn de la Dumnezeu pentru fostii guvernanti comunisti, pentru actualii guvernanti democrati si pentru viitorii guvernanti ca Basarabia a ales calea sa, calea unitatii POPORULUI ROMAN.


(articol preluat de pe Basarabia Literara)

1 comentarii:

Mariana S. spunea...

Tot ce este mai greu de citit şi uneori de volum mai mare, de obicei e istoria Basarabiei noastre :D...am început cu o glumă pentru că am stat mult prea concentrată până nu demult, în timpul lecturii, în care deşi multe lucruri au fost studiate de mine la istorie, am aflat şi detalii mai puţin plăcute tangente, chiar concurente cu soarta străbunilor mei.
E mare istoria noastră, dacă sincer să n-o ştii, la sigur dormi cu mult mai bine şi totodată trăim aici, pe plaiul matern, unde odată ce drepturile ne sunt respectate, simţim datoria să ne îndeplinim obligaţiile, mai ales că de mici copii, părinţii ne învaţă două şi cele mai importante lucruri :
- să fim Oameni, şi
- să deosebim prietenii de duşmani.
Am ajuns şi aici, adică la faptul că anume această istorie (mult prea lungă la prima vedere) ne poate ajuta să devenim nişte copii demni de statutul lor în familie şi conştiincioşi de soarta care va urma pentru descendenţi. Aş vrea mult să înţelegeţi, că nimic din ce scriu eu aici nu are nici o legătură cu ideea de "eseu"...scriu ce cred de cuviinţă să creadă un viitor părinte şi un prezent copil: nu ştiu eu în cele mai fine detalii aceste încurcate jocuri de barbari asupra teritoriului românesc şi poate mintea mea mai mult economistă nu va transcende niciodată prea adânc firul de minciună implantat în fiecare din părinţii şi bunicii noştri, care şi astăzi mai cred în puterile care abia aşteaptă să ne înghită; dar un lucru rămâne cert : eu iubesc România, pentru că limba noastră şi tradiţiile sunt mult prea aproape de sufletul care crede (naivitatea e o trăsătură feminină...adică n-are de ce să-mi fie ruşine) că vom fi din nou o ţară, mai ales că ne unesc atâtea forme expresive, şi nu numai de cultură pe care chiar şi orbii reci la suflet, le văd şi le vor simţi mereu!

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!