vineri, 9 octombrie 2009

Între Ciocan şi Nicovală


La şedinţa de miercuri, Mark Tkaciuk, deputat în parlament de pe listele PCRM a făcut o declaraţie spectaculoasă: "Ar însemna să votăm pentru înrăutăţirea situaţiei social-politice şi economice a fiecărei familii moldoveneşti. Ar însemna că votăm pentru criză, pentru distrugerea PCRM şi dispariţia partidului nostru de pe scena politică". Întrebat dacă PCRM va înainta propria candidatură, domnul Tkaciuk a spus că nu crede că ar fi un pas rezonabil "Noi suntem realişti. Nu vom arăta circ, pentru că avem clovni destui" (sursa: UNIMEDIA.MD).
Este dreptul dumnealor să aibă propria opinie şi posibilitatea de liberă exprimare a acesteia. Doar că problema se identifică în altceva şi anume în declaraţiile unui alt deputat comunist şi anume Victor Stepaniuc, care, în aceeaşi zi declara că fracţiunea ar putea să propună o candidatură, "Întrebarea este dacă va fi votată. Trebuie să avem anumite garanţii şi înţelegeri" (sursa: UNIMEDIA.MD). Doi deputaţi ai unui şi aceluiaşi partid, îşî permit să vorbească din numele deputaţilor fracţiunii parlamentare şi să declare lucruri absolut contradictorii.
Când prima oara am citit declaraţiile domnului Tkaciuk, am rămas puţin nedumerit, pentru că nu puteam să înţeleg cum, în opinia dumnealui, ar putea să insemne distrugere partidului Comunist, faptul că le v-a da o şansă oponenţilor să se compromită în faţa poporului?! Probabil, domnia lui, avea în vedere faptul că poporul nu-i v-a ierta pe comunişti că au permis, să se menţină la putere guvernul liberal-democrat, care urmează să distrugă ţara.
Dar apare şi o altă ipoteza. Din prea mare frică ca să nu pară clovn, dumnealui a făcut o mică gafă. A recunoscut că votarea preşedintelui democrat ar duce PCRM direct spre moarte politică. Eu cred că domnul Tkaciuk se teme de o evoluţie mai mult pozitivă a AIE (Alianţei pentru Integrare Europeană), fapt ce ar duce la o scădere semnificativă a numărului votanţilor partidului comunist. Poate domnul Tkaciuk se mai teme şi de demascările lucrurilor nu tocmai curate, din timpul guvernării partidului dumnealui, care tocmai au început şi prezentarea acestora la postul de televiziune publică "Moldova 1"?!
Oricum nu ar fi, dumnealui are dreptate, atunci când vorbeşte despre sfârşitul PCRM-ului. Deoarece, votarea de către unii deputaţi comunişti a candidaturii AIE pentru postul de preşedinte de ţară, contrar voinţei domniei lui şi preşedintelui partidului, expreşedintelui ţării, Vladimir Voronin, ar duce, nemijlocit, la scindarea interioară a partidului. Această scindare este plauzibilă deja. Este evident faptul că unor anumiţi lideri de opinie din interiorul partidului nu le este tocmai pe plac că sunt ţinuţi mai mult în umbră. Partidul refuză să recunoască acest lucru, în similitudinea de idei că ar avea, desigur, de suferit imaginea lor de pe urma acestui fapt. Dar să nu uităm că ei minţeau cu neruşinare şi atunci când se specula că domnul Marian Lupu ar dori să părăsească partidul.
De fapt, orice cale nu ar dori să apuce PCRM şi orice declaraţii referitor la compromisurile pe care le aşteaptă în schimbul la cele 8 voturi (şi când sunt gata să meargă la vot dacă obţin anumite privilegii personale, uită că ţara "v-a fi distrusă"), nu ar face, Partidul Comuniştilor din Moldova vor vota pentru candidatura liberal-democrată unanim, fară ca să obţină nici un compromis!
Acest lucru se v-a întâmpla, pentru că este prea inteligent Mark Tkaciuk ca să nu realizeze că un nou scrutin electoral, în condiţiile în care nu mai deţin în mână lor televiziunea publică, prin care zombau poporul, nu vor mai putea cere forţelor de ordine să aducă cu sila bătrânii să voteze, nu mai au, în gestiune proprie, aparatul administrativ şi resursele materiale ale acestuia, în condiţiile când peste hotarele ţării vor fi deschise zeci de secţii de votare, oriunde nu s-ar afla cetăţenii noştri, care sunt alegători în unanimitate anticomunişti, partidul domnului Tkaciuk nu are şanse să mai obţină încă odata rezultatele scrutinului de la 29 iulie.
În această ordine de idei, PCRM se află intre ciocan şi nicovală. Ciocanul fiind AIE iar nicovala fiind poporul. Pentru că şi unii şi alţii sunt predispuşi să-i judece dur şi să le ceară socoteală pentru fărădelegile care le-au comis în cei 8 ani de guvernare.
Liderii PCRM-ului ar trebui să fie nişte strategi politici de excepţie ca să reuşească, în aceste condiţii, o rocadă salvatoare fără compromisuri grele.
Acum aş vrea să văd cum va străluci geniul domnului Tkaciuk, despre care atât se vehicula în ultimul timp. Acum, în condiţiile când trebuie să acţioneze doar pe cont propriu. Se credea un mare politician, atunci când zicea că liderii partidelor de opoziţie se joacă de-a politica. Desigur, pe lângă mişcările tactice, susţinute de întregul aparat de stat, ale strategului Tkaciuk, acţiunile lui Ghimpu sau Filat erau ca nişte jocuri de copii. Dar ei au demostrat că pot să rastoarne "troiţa" mare cu jocurile lor mici. Urmează să vedem cum va străluci în noile condiţii, profetul comuniştilor moldoveni.

10 comentarii:

Mariana S. spunea...

ai adus la cunoştinţa noastră părerea ta destul de simplu (dacă am înţeles şi eu ce ai avut a spune :D), ceea ce apreciez, pentru că e destul de important ca de la mic la mare, de la tânăr la bătrân, de la urât la frumos să ajungă că ţara are nevoie de schimbare, de democraţie...pînă la urmă! Dacă există şi în partidul comunist oameni deştepţi, ziceai tu de acest domn Tkaciuc, poate că e mai bine, fiindcă anume datorită lor prostia acţiunilor se va mai micşora : or să mai iasă câte unul din joc... odată fiind intelegenţi - condiţie obligatorie!

Mariana S. spunea...

apropo, denumirea tare originală...cum s-ar zice şi-au săpat singuri groapa... am zis că te admir? :">

Sergiu Brasoveanu spunea...

stai asa! Ca nu vreau sa se inteleaga ca tare l-am facut frumos si bun pe M. Tkaciuk in articolul meu! O fi fiind el destept, poate! Eu nu-l cunosc personal! Problema e intraceea ca el isi foloseste desteptaciune mai mult in interesele meschine ale partidului dar nu ale binelui comun (dupa zice si numele partidului si dupa cum ar fi logic)!

vio spunea...

Sergiu, daca nu-l cunosti personal pe Tkaciuk, trebuia sa te duci si tu la offline nush pe ce dealuri ale Basarabiei cu alte persoane ;)
or, nu stii tu ca, mai nou, Tcaciuk este in primul rand AN-TRO-PO-LOG? deci, sa fie clar, da?!

uite ca in situatia de fata, domnul si-a cam pierdut flerul in ale politicii, concentrandu-si atentia spre antropologie.

si, de fapt, tu ti-ai facut emotii degeaba in articolul asta. trebuie sa citesti printre randuri. "garantii", "intelegeri", "realisti" ... nu iti spun nimic cuvintele astea? :)

Stati mai copii linistiti si aplaudati-l de pe acum pe viitorul domn prezident - Lupu. kak Medvedev skazal, tak i budet. degeaba mai face Tkaciuk si noi, inclusiv, valuri in lighean.

Felicitari cu inlaturarea definitiva a comunistilor de la putere!

hai noroc ;)

Sergiu Brasoveanu spunea...

Vio, nu incerca sa-l scuzi tu pe domnul politician pentru gafele coomise in ultimul timp!!! Daca el se aventureaza in offline-uri cu "molodioju" asta nu-l face mai putin vinovat pentru anumite lucururi in care incepe sa fie incompetent! Eu inteleg ca poate ti-o fi fiind draga de el (:D) dar te rog sa fii obiectiva in acelasi timp si sa spui lucrurilor pe nume, fara ai cauta scuze si indreptatiri! :P

Vio spunea...

da eu nu-l scuz!!!! Sergiu, tu ai inteles total invers! ce-s cu prostiile astea, cum ca mie mi-e drag de el??? mai copile, tu stii ce ii aia ironie??? of! vb pe mess!

Sergiu Brasoveanu spunea...

:D:D:D tu nu ai inteles ironia mea!!! Las' ci tat ii ghini ;) Principalul ca Medvedev (ce nume sugestiv...suge...numai asociatii prostesti in capul meu) ..in fine..ziceam ca bine ca Rusul o zis ca Lupu (:))))))))))))) blin, lupu cu ursu :D) o sa fie la noi prizident ;)

Oleg spunea...

schimbarea domnilor - bucuria nebunilor!

sau comuniștii, sau "democrații" - oricum ne îngroapă în datorii, a căror procente vor avea de achitat chiar și nepoții noștri...

Sergiu Brasoveanu spunea...

..eu vreau sa fiu naiv si sa cred ca cei de acum sunt mai responsabili! Si nu vreau in nici intr-un caz schimbarea domnilor!

Unknown spunea...

Tkaciuc geniu pe naiba! Daca el e responsabil de toate miscarile pe care le-a facut PCRM anul acesta, atunci e un mare prost! PCRM daca nu erau atat de infumurati si daca aveau ceva cultura a dialogului, erau si acum la putere.

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!