luni, 8 noiembrie 2010

Te salut, generaţie din "Mec' "


A mai trecut în nefiinţă un mare român. Şi cum e primit pe la români, hai cu toţii să ne pişăm, de sus, în cap la el. Că tot e mort omul şi nu mai poate reproşa nimic, ne putem da mari deştepţi acum, pentru că nu riscăm să rămânem de proşti, că dacă e mort, tace.
Nişte rataţi ai societăţii, care nu au la activ nici un articol scris în altă parte decât pe blogurile lor (vezi aici şi aici) de frustraţi; nişte inculţi, care nimeni nu ştie cine sunt ei se dau mari critici ale unui om caruia i-au fost publicate 53 de cărţi de poezie. Cu aere de "luptători anticomunişti" îl critică pe Păunescu pentru orientările lui politice de stânga. Dar făcând abstracţie de orientările politice ale lui Păunescu, care conform princiilor democratice are dreptul să şi le auto-definească liber, el a fost cel care a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicului tânăr, în ciuda numeroaselor sancționări aduse acesteia de către puterea comunistă; el a inventat sintagmele „generația în blugi ” și „muzică tânără” pentru a-și desemna tinerii spectatori amatori ai unui stil vestimentar nonconformist, respectiv sonoritățile iubite de aceștia, ale genurile folk și rock.
Păunescu și-a început activitatea publicistică în 1973, când intră la conducerea revistei Flacăra. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985, însă Păunescu devenise cunoscut și pentru criticile la adresa puterii (vezi, de exemplu, poemul „Analfabeții”, publicat în 1980 în Flacăra).
Şi această ciumă-n lume şi aceste "creaturi" vin ca să ia în smintitele lor guri numele marelui poet pentru al face de ocară. Nişte cocălari care îşi petrec timpul pe la "Mec' " şi "Eli-Pili" vorbind nimicuri, dar cu aere de mari profeţi ai neamului, pentru că pe 7 aprilie, sau în altă zi au fost undeva şi au manifestat împotriva comunismului; nişte copii, care deşi trăiesc într-o lume evoluată de la timpurile Cenaclului, sunt nişte retarzi în comparaţie cu organizatorul şi înfiinţatorul Cenaclului; nişte agramaţi, care idee nu au de stiluri literare şi niciodată nu vor putea aprecia scrierile marelui poet român; nişte neruşinaţi, care vorbesc o română stâlcită îmbibată cu jargoane cu iz de rusisme...
Cine sunteţi voi, ca să profanaţi numele lui Adrian Păunescu? Ce aţi făcut voi mai bun pentru cultura noastră şi pentru ţara noastră (România) ca să îndrăzniţi să profanaţi un titan al culturii noastre naţionale?! Dacă nu aveţi ce spune din cauza că puţiţi a prostie, mai bine aţi face să tăceţi! Pentru că sunt sigur că Păunescu acum, de undeva de sus, vă priveşte cel mult ironic!

P.S. O primă sursă pentru iluminarea cocălarilor generaţiei din "Mec' " : Adrian Păunescu
P.P.S. O altă sursă (care necesită mai puţin efort intelectual) o ai în 7 (şapte) episoade aici I, aici II, aici III, aici IV, aici V, aici VI, aici VII.

1 comentarii:

Anonim spunea...

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/11/09/tobosarul-epocii-de-aur-mostenirea-lui-paunescu/

Nu te grabi!

Cu stima.

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!