miercuri, 31 martie 2010

Moartea unui om este o tragedie..moartea a o mie - statistică



"Moartea unui om este o tragedie, moartea a o mie de oameni - statistică"
I. V. Stalin



Din păcate acest citat îl putem subscrie şi actualilor lideri de la Kremlin. Vedeţi ma jos de ce.

I.
29 martie 2010, la Moscova, pe linia de metrou Sokolinicheskaia, la staţiile "Lubianka" şi "Park Kulitury" la doar 40 de minute una de alta au avut loc 2 explozii soldate cu 39 de morţi şi 73 de răniţi. 31 martie 2010, oraşul Kiziar, Daghestan, Russia. Două explozii consecutive, intr-un interval de doar 20 de minute, au provocat moartea a 12 persoane iar altele 23 au fost rănite. Sub efectul unui val s-a rostogolit prin ţară ameninţări şi preveniri precum că o locaţie sau alta este minată. Scopul? Crearea unei stări generale de încordare, frică şi provocarea dorinţei de răzbunare. Dovadă a acestui fapt este permisiunea de a arăta deschis la TV imagini şocante cu trupuri dezmembrate în urma exploziilor. Dorinţa de răzbunare, este alimentată chiar de nimeni altul decât preşedintele rus, Dimitrii Medvedev. El trage o tangentă între cele două atentate şi spune cu ameninţare în glas, că Rusia va lupta împotriva oricăror forţe care vin să "destabilizeze" situaţia în Caucazul de Nord, oricare nu ar fi originea acestora.
Nikolai Patruşev (şeful serviciilor secrete ruseşti) însă, la doar nici două zile după primul atentat, descoperă o anumită pistă a investigaţiilor care au loc şi anume: Georgia! Securistul rus spune că o posibiliă pistă pentru investigaţii este legăturile teroriştilor cu Georgia, deoarece a fost stabilit că femeile siucigaşe aveau legături cu grupările paramilitare extremiste din Caucazul de Nord (vagă explicaţie). Şeful FSB-ului mai afirmă: " Există Georgia şi conducătorul acestui stat, (Mihail) Saakaşvili, al cărui comportament este imprevizibil (...). El a declanşat, deja, un război. Nu este exclus să facă acest lucru din nou ".
Foarte neîntemeiate învinuirile la adresa statului vecin ale şefului serviciilor secrete ruseşti, mai ales că georgienii au răspuns promt că condamnă aceste atentate şi sunt gata să colaboreze cu serviciile de rigoare ruseşti în această anchetă. Totuşi, efectul de şoc general provocat de atentatele în lanţ şi dorinţa firească a oamenilor de răzbunare şi de trai într-un mediu sigur, plus diminuarea intenţionată a mesajelor (pentru ruşii de rând) de bune intenţii din partea Georgiei vor duce la o aprobare a unui eventual război cu statul caucazian.

II.
"Proiectul de gazoduct Nabucco, pentru reducerea dependentei europenilor de gazul rusesc, abordeaza un an 2010 crucial pentru asigurarea finantarii sale, relateaza AFP."
Mabucco este un proiect exclusiv al Uniunii Europene de construcţie a unui gazoduct de 3000 km care să ocolească Russia şi să permită aducerea gazelor naturale in Europa din Orientul Mijlociu şi Marea Caspică. Acest proiect costă aproximativ 8 mlrd euro şi va include în realizarea sa comapnii imense de pe toate contientele lumii, mai puţin din Russia. Anul 2010 este crucial pentru convingerea potenţialilor investitori în siguranţa şi eficienţa acestei investiţii. Se figurează chiar ideea oferirii unei anumite cote parte din veniturile proiectului, potenţialilor realizatori. Acest proiect urmează să fie finalizat în 2014 şi în consecinţă, prin realizarea conexiunii cu resursele de gaze din Turkmenistan şi Iraq, Europa va fi asigurată energetic iar Russia va rămânea pe din afară.
Proiectul de alternativă al ruşilor este South Stream. Un proiect similar desfăşurat în colaborare cu compania intaliană ENI şi care reprezintă o conductă de gaze sub-marină, de la coasta rusă a Mării Negre până în România sau Bulgaria şi mai departe în Italia, Grecia, Austria. Scopul este de a ocoli teritoriul Ucrainei, care permanent provoacă probleme în procesul de transport al gazului rusesc către Europa. La propunerea directorului general ENI, Rusia a respins vehement ideea fuzionării celor două proiecte. Conducerea Gazprom reacţionând alergic şi vorbind despre faptul că este vorba de o trădare. Iar ENI, până acum era considerat unicul partener de nădejde în LUPTA împotriva proiectului Nabucco.

III.
LUPTA ÎMPOTRIVA NABUCCO. Conducera Gazprom şi a Russiei conştientizează foarte bine că un eventual succes al proiectului Nabucco ar prejudicia bugetul Russiei cu un procent foarte şi foarte frumuşel. Zarurile fiind aruncate, iar miza fiind prea mare jocurile devin periculoase. Şi ca mai mereu în istorie din jocurile celor mari au de pătimit cei mici. Tbilisi (capitala Georgiei) este un nod foarte important în traiectoria conductei Nabucco, iar destabilizarea situaţiei politice din regiune eventual declanşarea unor operaţiuni militare în crucialul an (pentru soarta Nabucco) 2010 ar duce la un eşec total tratativele dintre părţile interesate şi investitori/executanţi, respectiv ar da sorţi de izbândă prin diminuarea concurenţei, proiectului rusesc South Stream.

IV.
Sper ca temerile mele să nu se adeverească şi atentatele teroriste să fie doar parte a dorinţei popoarelor din Cucaz să traiscă liber. Adevărul însă ni-l va dezvălui, mai devreme sau mai târziu, timpul.

2 comentarii:

Mariana S. spunea...

Sărmana Rusie...depresie!
Mulţumim Sergiu...că mai ai grijă de noi. Încă o încreţitură.
Şi dacă-mi permiţi, eu cred în realizarea acestor proiecte, pentru că cât n-ar fi de mare Rusia, mai contează şi calitatea... Şi sunt puteri care calitativ îi fac faţă.

Sergiu Brasoveanu spunea...

Oofff..sa speram , Mariana!

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!