miercuri, 6 ianuarie 2010

Despre moravuri si valori


Am făcut azi un grup de discuţii pe pe site-ul facebook.com. Am făcut şi am plect în oraş uitând de el. Luând autobuzul spre şcoala mea de limbă engleză, doar peste o staţie au urcat mulţi copii, pentru că acolo sunt 2 şcoli, iar la ora 6 seara sfârşesc probabil orele. În spate şedeau 4 sau 5 bărbaţi tineri de etnie rromă şi făceau multă gălăgie, ţipând şi ascultând manele astfel ca şi şoferul să audă, nu doar toţi călătorii din autobuz. La un moment dat aud cum unul dintre ei urlă mai tare ca ceilalţi: "..taci, băh, din gură, nu vezi că sunt copii mici pe aici măh?! Că dacă îţi f*t una peste m*ia ceea a ta, direct în p**da mătii ajungi!". Au început urlete şi înjurături şi mai mari, acompaniate de ameninţări cu răfuială fizică cu ajutorul "...cuţitului ăstuia pe care îl am de la bunu meu, băh! " etc.
Oare acest mediu este prielnic ca să crească tânăra generaţie de copii români? Oare este normal ca în fiecare zi, de câteva ori pe zi, ei să audă aşa ceva? De unde şi cum, vrem noi ca dintr-un asemenea mediu să crească o societate sănătoasă? Ne mirăm de ce tinerii ascultă mai mult manele şi se comportă caracteristic rromilor? Dar dacă ei asta văd pe stradă şi li se pare cool să înjure şi să fie şmecheri, de unde vreţi o societate sănătoasă, cultă şi cu perspective de afirmare în lume? De unde vreţi ca românii să nu se mai ocupe cu furatul şi violul prin întreaga Europă dacă acasă zi de zi nu văd altceva decât sus amintitele stereotipuri de "oameni"?! Problema majoră e în faptul ca oamenii culţi şi civilizaţi, care au mai rămas, nu se manifestă într-un mod atât de remarcabil în societate, de aceea nici nu atrag atenţia nimănui, iar copii iau exemplu anume de la cei care le atrag atenţia!
Ne-am obişnuit să ne mândrim că România a fost pe prim loc în lume într-un domeniu sau altul. Ne-am obişnuit să ne lăudăm că avem atâţia campioni mondiali etc. Ne mândrim cu Ştefan cel Mare, Iancu de Hunedoara şi Mihai Viteazu.... Dar noi ce facem ca copii să aibă cu ce se mândri?! Ştiu, ştiu că acest lucru nu e o problemă! Copii noştri vor fi întratât de ţiganizaţi că ei nu vor avea nevoie să se mândrească cu cineva sau ceva! Ei vor fi oameni fără cultură, respectiv fără necesităţi emoţional-spirituale. Până acuma aveam realizări de invidiat pentru că această categorie socială de depravaţi era ţinută la respect, la locul ei, dar acuma li s-a dat libertate... Anume împotriva acestor libertăţi, prea multe, care li s-a acordat gunoielor ăstora era făcut grupul de discuţii de pe facebook. Imediat au început bombardări cu învinuiri de xenofobism şi fascism etc. Însuşi tovarăşul Isaev, redactorul şef al ziarului "Comunistul" de la Chişinău s-a plâns administraţiei site-ului precum că grupul de discuţii creat de mine este unul de natură fascistă şi instigă la violenţă etc. Ce naiba are comunistul cela cu România, de când o început să-l doară în cot de această ţară? Culmea e că mulţi tineri dintre cei care iubesc ţara asta mi-au sugerat să şterg grupul pentru că nu bătaia e soluţia pentru România, dar reeducare acestor "oameni". Este de remarcat faptul că am discutat pe această temă cu o prietenă care îşi dedică o foarte mare partte din viaţă încercărilor de a "încadra" normal în societatea noastră aceşti "oameni". De ce "încadra"? Pentru că ea a recunoscut că pentru rromi nu este admisibil posibilitatea de educare a lor în şcoli, de cultivare a unor valori omeneşti normale etc. Acest lucru pentru ei înseamnă ştirbirea identităţii lor! Toate valorile culturale care le promovează şcolile noastre pentru ei nu sunt admisibile, pentru că le atacă identitatea, iar "cultura" lor pentru ei e cea mai sfântă!
Oofff, că mare dreptate avea marele Eminescu! Unde ne ducem, încotro mergem?
Ocroteşte-i Doamne pe români, că tare mai suntem proşti, sărmanii!

12 comentarii:

GoGu spunea...

Ai sters grupul? Brega azi iti facea publicitate. Esti periculos pentru societate, Sergiu...

Sergiu Brasoveanu spunea...

Periculosi pentru societate sunt acei care scriu si se ascund sub anonimat sau sub nick-uri! Pentru ca ei nu su caracater sa infrunte ceva dar au josnicia doar de a provoca si a fugi, ascunzanduse sub identitati false!
Poate esti chiar un cunsocut sau prieten de-al meu, nu ai decat sa-mi scrii ceea ce creyi sub adevaratul nume! Eu nu m-am suparat niciodata pe critica! te asigur!

Sergiu Brasoveanu spunea...

cel mai interesant ca oamenii din Romania, unii char si cu 2 facultati absolvite, au aderat la grup! Dar "intelectualii" Moldovei, s-au apucat sa-l critice! Adica cei care vin in Romania de 2-3 ori pe an, in vizite si stau pe la hotele si la conferinte, stiu mai bine cae e realitatea!
Tare ne mai suparam pe conationalii care stau cate 20 de ani la Moscova si apoi se arata la tv dandu-ne sfaturi ce si cum sa facem in tara ca asa cum zic ei e mai bine! dar nu vedem ca noi insine ne dam cu parerea referitor la probleme cu care nu suntem nici pe departe familiarizati!

GoGu spunea...

Deci... cati tigani ai batut? Cati dintre acestia au fost minori? Cati au ajuns in spital? Spune-ne noua, muritorilor de rand, care umblam pe la conferinte, care lovituri sunt mai productive in lupta contra tiganilor....

Si de ce ma rog ai sters grupul daca esti asa de "principial"?

Sergiu Brasoveanu spunea...

ti-am spus deja (ca presupun cine esti) ca am sters grupul pentru ca a luat-o pe un fagas gresit si prea multi prieteni au inceput sa ma critice pentru ceea ce se petrecea acolo!
Eu nici un tigan nu am batut, poate pentru ca sunt prea fricos si trebuia sa ma iau de tiganoi cand acestia in 3 l-au agresat ope un baiat care s-a revoltat cand a simtit mana unuia dintre ei la el in buzunar, dar nu am avut curajul, pentru ca ei de regula poarte lame si cutite cu ei!
Grupul era facut pentru discutii, ca sa trezesc oamenii si sa ia atitudine fata de ceea ce se intampla! Sa nu mai dam dovada de atata indiferenta! A fost totul interpretat gresit si a luat o intorsatura rea...plus ca nu eram pe loc si pana am venit a reusit sa se manifeste ca un grup xenofob si nu cred ca mai reuseam sa va conving pe voi, marii cunoscatori de adevaruri, despre faptul ca a fost inteleasca gresit intentia mea!

Andrei Bivol spunea...

Asa e la noi tot timpul orice critica adusa romilor se transforma in xenofobie, sovinism, rasism si altele.
Am putea spune multe despre romani numai nu ca-s rasisti sau intoleranti, or, repulsia fata de tigani nu este una de rasa, este mai mult o conceptie despre ei care s-a format in societate de-a lungul anilor ca raspuns la felul lor de a fi, modul lor de viata parazitar. Cine nu se tine de buzunar cind trece pe linga romi? De fapt prin nerespectarea legii, limbii, culturii tarii in care traiesc pe motiv ca cultura lor este intangibila, ei sunt xenofobi. Intotdeauna noi (majoritatea) suntem cei care trebuie sa toleram, dar ce au facut ei ca sa nu-i mai considere lumea hoti, inculti si salbatici care umbla cu cutitu la brau ca-n Evul Mediu??? desigur sunt si exceptii de la regula dar destul de rar pentru a sparge stereotipul creat...

Sergiu Brasoveanu spunea...

Andrei, tu ca intotdeauna direct in tinta!!!

IuliaDudas spunea...

Problema romilor este una mult prea complexă la nivelul întregii lumi, în special în zona Balcanilor, pentru a fi soluţionată prin conflicte interetnice, fie ele dintre basarabeni şi romi, români şi romi, romi şi rromi.Cred că este important să le cunoaştem istoria, cultura şi abia apoi să vedem ce se poate face.În acest sens, un scurt istoric:
Primele atestări ale romilor pe teritoriul românesc sunt din secolul XIV, în acea perioadă menţionându-se donaţii de robi ţigani din partea domnitorului către mănăstirea Tismana din Ţara Românească şi Mănăstirea Bistriţa din Moldova.Nu este foarte clară ruta pe care au sosit aceste popoare, existând mai multe ipoteze.Una dintre ele susţine că romii au sosit odată cu invazia tătară iar altă ipoteză indică Imperiul Bizantin drept cea mai probabilă rută.Romii deţin statutul de robi până la jumătatea secolului al XIX-lea.
Sosirea în spaţiul românesc a coincis cu primul val de migraţie a romilor în Europa, aceştia răspândindu-se neuniform în spaţiul european.Dacă în ţările din Vestul Europei, romii nu şi-au găsit un loc în societate, fiind un popor nedorit, în cele trei principate române, romii au fost acceptaţi în structura socială, pe treapta cea mai de jos a acesteia.
De ce România?Datorită complementarităţii economice existente între populaţia majoritară şi cea de romi.În timp ce românii erau în cea mai mare parte ţărani, agricultori, romii caracterizaţi de o flexibilitate mai crescută, au practicat comerţul ambulant şi meşteşugurile, identificând o nişă neacoperită în economia din principatele române.În Occident, meşteşugurile erau deţinute de diverse bresle, care exercitau un control foarte strict asupra profesiilor respective, restricţionân-du-se accesul altor meşteşugari.Dincolo de dezvoltarea tehnologică slabă din Estul Europei, densitatea scăzută a populaţiei a fost un alt factor care a favorizat stabilirea romilor în această arie geografică.Existau terenuri neocupate prin agricultură sau populaţie, fapt care a permis nomadismul

.........Va urma(mâine)......

Bibliografie:Voicu, Mălina;Tufiş, Claudiu D., Romii-poveşti de viaţă, Fundaţia Soros România


Până atunci
Te Aven Baxtale!

Sergiu Brasoveanu spunea...

..asteptam dar! :) Oricum, raman soldar si perfect deacord cu ceea ce as scris Andrei, mai sus!

IuliaDudas spunea...

După cum am promis, continuare:
Situaţia socială şi economică a romilor din cele trei principate române a fost diferită în perioada medievală.În timp ce în Ţara Românească şi Moldova, romii aveau statut de robi aparţinând domniei, mănăstirilor sau boierilor, în Transilvania, aflată sub stăpânirea Regatului Ungar şi mai apoi a Imperiului Hasburgic, situaţia era diferită de la o regiune la alta.În zonele de graniţă cu principatele româneşti, romii aveau statutul de robi, în timp ce în alte regiuni aceştia erau un fel de "iobagi regali", supuşi direct regelui.În Transilvania, pe o lungă perioadă de timp, majoritatea romilor au avut o organizare socială proprie şi libertate de mişcare.Singurele obligaţii pe care le aveau presupuneau plata unei dări către rege sau împărat.Cu timpul, unii dintre ei s-au sedentarizat, aşezându-se pe moşiile nobiliare şi devenind iobagi, sau la marginea unor oraşe şi sate predominant săseşti, trăind ca cetăţeni de rang inferior.Cei din prima categorie au fost supuşi unui accentuat proces de asimilare, în timp ce a doua categorie şi-a păstrat identitatea etnică, dar şi statutul de inferioritate.
În Ţ.R. şi Moldova, romii au avut statutul de robi până la jum.sec. XIX.Indiferent de modul de viaţă practicat, nomad sau sedentar, romii aparţineau unui stăpân.În decursul Evului Mediu o parte din romi devin sedentari, pe lângă moşiile boiereşti sau mănăstiri, fiind folosiţi la activităţi agricole, casnice sau meşteşugăreşti.Cei care rămân nomazi au libertatea de a circula prin ţară, întorcându-se anual pe moşia stăpânilor şi plătindu-şi dările.Deşi stăpânii nu aveau drept de viaţă şi de moarte asupra robilor, îi puteau pedepsi, întemniţa, vinde sau să îi despartă de familiile lor.
Deşi romii din Transilvania nu au experimentat robia decât la scară redusă, aceştia nu au beneficiat de statutul de cetăţeni cu drepturi depline.În secolul al XVIII-lea, împărăteasa Maria Tereza şi apoi fiul acesteia, împăratul Iosef al II-lea, au luat o serie de măsuri destinate să schimbe modul de viaţă al romilor, să desfiinţeze nomadismul.Romii sunt obligaţi să se stabilească undeva, fiindu-le confiscate căruţele şi caii şi având drept să părăsească localitatea doar cu autorizaţie specială.În plus, romii nu mai aveau voie să îşi poarte veştmintele tradiţionale, nici să umble dezbrăcaţi.Folosirea limbii proprii este pedepsită şi romii sunt obligaţi să se ocupe de agricultură.Copiii romi trebuie să frecventeze şcoala iar unii dintre ei sunt luaţi din familie şi încredinţaţi spre educare unor alte familii.Căsătoriile între romi sunt interzise.Măsurile mai sus menţionate nu sunt aplicate la fel în toate regiunile, fiind încredinţate autorităţilor locale.După dispariţia celor doi monarhi se renunţă la aceste măsuri şi mulţi romi îşi reiau modul de viaţă tradiţional.
Dezrobirea romilor… face parte din procesul de modernizare socială a spaţiului românesc, fiind prima mare reformă socială din epoca modernă.Legile dezrobirii, adoptate la jum.sec.XIX, au consfinţit statutul juridic de oameni liberi pentru romi, însă reforma socială nu a ţinut seama de specificul ocupaţional al romilor şi de modul lor de viaţă.S-a încercat sedentarizarea romilor şi transformarea lor în forţe de muncă agricole.Mulţi dintre romi nu s-au adaptat acestei situaţii, refuzând să lucreze pământul şi continuând să practice vechile meserii.Prin dobândirea statutului de oameni liberi, romii au început să aibă şi obligaţii fiscale faţă de stat, la fel ca restul cetăţenilor, mulţi dintre ei aflându-se în incapacitatea de a-şi achita dările faţă de stat.
Dezrobirea a înrăutăţit situaţia economică a romilor, în mod paradoxal.Strategia urmată de mulţi dintre membrii etniei a fost fuga de pe moşii şi emigrarea.Dezrobirea din principatele române coincide cu perioada celei de-a doua mari migraţii a romilor în spaţiul european.Unii romi au ales să se aşeze în oraşe, unde au continuat să practice meşteşugurile, astfel luând fiinţă comunităţile de romi de la periferia oraşelor româneşti.


to be continued:)

Sergiu Brasoveanu spunea...

"refuzând să lucreze pământul şi continuând să practice vechile meserii" , acest lucru insemnand jafurile la drumul mare, furturi si banditism! adica orice, doar sa lucreze - nu vor!!!

IuliaDudas spunea...

Nu ştiu Sergiu dacă prin "practicarea vechilor meserii" se refereau la jafuri şi alte ilegalităţi, eu cred că se referă la meşteşugurile lor.
Continuare:
Perioada interbelică a fost o epocă de transformări în ceea ce priveşte populaţia romă.După primul război mondial, o parte a populaţiei rome din mediul rural a primit pământ în proprietate, ceea ce a redus decalajul economic faţă de populaţia majoritară.Pe de altă parte, dezvoltarea economică şi industrializarea incipientă ce au avut loc în această perioadă, au eliminat de pe piaţa muncii mulţi dintre micii meşteşugari romi.Însă romii nu se transformă din meşteşugari în muncitori industriali, ci încep să ocupe pe piaţa forţei de muncă poziţii marginale, necalificate.Are loc o adâncire şi mai mare a diferenţelor dintre populaţia majoritară şi romi.
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, romii cad victime ale politicii naziste de epurare etnică în toată Europa.În România, 1942, regimul Antonescu deportează o parte a populaţiei de romi în Transnistria.Sunt vizaţi în primul rând romii nomazi şi cei care aveau cazier, guvernarea încercând să scape de romii cu "probleme".Analizând arhivele vremii, Achim(1998) estimează numărul romilor deportaţi la 25 000 de persoane, cu o rată de mortalitate de aprox.50%, datorată condiţiilor de viaţă asigurate în Transnistria.
Regimul comunist a impus un proces de modernizare a ţării care a avut unele efecte pozitive asupra romilor.Politicile impuse de stat vizau obligativitatea participării şcolare a tuturor copiilor, inclusiv a romilor, ceea ce a ridicat nivelul de educaţie în rândul romilor.Politicile de sistematizare au condus la desfiinţarea mahalalelor de la marginea oraşelor şi la mutarea rezidenţilor în locuinţe cu nivel de confort sporit.Astfel dispar multe din cartierele locuite de romi.Mutarea presupune însă şi dizolvarea comunităţilor de romi, ceea ce a dus la asimilarea mai rapidă a romilor dispersaţi.
......va urma...............
Lashi reath tuturor

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!