joi, 13 ianuarie 2011

Doar o opinie subiectivă despre AIE2; ciuma roşie şi râia verde :)

S-a creat AIE2. URA! Filat, a reluat funcţia de prim-ministru şi s-a revenit la vechile dispute dintre membri cabinetului Filat1. Sau mai bine zis, domnul prim-ministru a revenit la vechile frustrări pe care le avea faţă de unii membri ai cabinetului său de miniştri. Am evitat să scriu despre acest lucru până acum, aşteptând să văd cum vor evolua lucrurile, dar lucrurile evoluează după scenariul cel mai prost (cel mai prost, în cazul în care nu s-au întors comuniştii).
Să fiu mai explicit. De ce se temeau întratât de mult PD şi PL de o preluare a puterii, exclusiv, de către PLDM? De ce toată lumea spunea că PL şi PD se susţineau reciproc? Răspunsul este prea simplist ca să fie şi evident pentru cei care nu cunosc detalii din culise, dar care se informează în mare parte prin ochelarii verzi care şi i-a agăţat de nas M1. Răspunsul mă speria şi pe mine în momentul în care cineva încerca să îmi deschidă ochii şi să îmi zică că ciuma roşie, la un moment dat, ne va părea un joc de dopii pe lângă râia verde de care se molipseşte ţara. Eram absolut indignat când se încerca să mi se spună că PLDM are întradevăr o echipă "foarte bună" şi întreaga echipă joacă "bine"!
Nu voi vorbi aici despre cum decurgeau şedinţele de guvern în cabinetul Flat1, când domnul prim-ministru nu asculta în mod abuziv şi sfidător dările de seamă/propunerile din partea miniştrilor PL, AMN apostrofându-i cu fiecare ocazie ivită. Exemplu preluat foarte bine de către "întreaga echipă". Exemplele mai mareului PLDM-ului, pentru cei mai mici din partid, nu se sfârşesc aici şi poate chiar involuntar, din partea domnului prim-ministru, membrii de aprtid preaiu anumite practici, precum membrii unei familii mafiote, care vor să semene într-un totul "tatălui".
Să facem o comparaţie simplă. Domnul Filat îşi cheamă "băieţii lui" să se "lămurească" cu cei care îl deranjează şi care nu-l lasă să dea bine la presă pentru că " cu presa, trebuie mai atent". Însuşi domnul Vasilache spune: ”Declarațiile de genul ”lăsați voi presa”, ”nu vă ocupați cu presa” și ”trebuie să fiți mai amabili cu presa”, lansate de Vlad Filat denotă un singur lucru: s-a dorit un show-off în fața camerelor de luat vederi, cu orice preț. Dezgustător.”
Vedeţi mai jos video:


dar ce a vrut să facă aici domnul Tudor Darie (el consigliere al domnului prim-ministru):


Oare nu a urmărit acelaşi scop? Oare nu s-a urmărit să se facă show în faţa presei şi nimic mai mult? Şi nu ar fi nimic ieşit din comun în acest joc politic, care mai mereu este foarte dur, dacă domnul Darie nu şi-ar fi dorit protofoliul de ministru al Tineretului şi Sportului. :)
Zarurile s-au aruncat însă altfel şi MTS a rămas la discreţia Partidului Liberal. Astfel, Tudor Darie, consilier pe probleme de tineret al prim-ministrului R. Moldova în guvernul AIE, îşi doreşte măcar funcţia de vice-ministru al Tineretului şi Sportului, pentru ca să-i arate lui Cebanu cât face 9 minus 6.
Toate ar fi bune, şi poate chiar în acest caz domnul prim-ministru nu va mai ignora întratât de mult acest minister şi vor avea şi cei de la tineret un buget cât de cât mai omenesc, nu ca anul trecut.

Revenind la practicile de mai sus ale domnului Filat, Tudor Darie face acelaş lucru, îşi aruncă "băieţii" să se "lămurească" cu cei care îl încurcă să îşi facă show-ul.
Eugeniu Luchianiuc. Blogger recunoscut în blogosfera moldovenească nu-şi dă rând să critice pe actualul ministru al Tineretului şi Sportului cu fiecare ocazie. Pe "blogul lui Eugen" nu apare nicidecum, cum Filat îşi aruncă haina de pe umeri, cum Tănase se face mort în popuşoi când vorbeşte despre faptul că Muruianu a fost restabilit în funcţie, fără ca el să fie prezent la şedinţa respectivă (probabil el nici nu ştia că ar urma să aibă loc o atare şedinţă la Ministerul Justiţiei). Luchianiuc nici decum nu-şi aduce aminte despre cum Filat bea şampanie cu Smirnov (lucru ne mai întâlnit de pe timpurile "marelui patriot" Lucinschi, din partidul căruia de fapt a şi încolţit Filat&Co). Nnuuu, aceste lucruri sunt mărunte pentru Eugen.. dar "blogul lui Eugen" apare pe blogosfera de pe Unimedia.md unde arată că ministru Ion Cebanu s-a bâlbâit în faţa unui copil...


Desigur, cel mai marcant eveniment din sfera politică din RM din ultimul deceniu!

Pot fi învinuit că l-am numit pe Eugen Luchianiuc "băiatul lui Tudor Darie" , dar oare nu este evidentă afilierea politică al acestui blogger, măcar urmărind atitudinea lui Eugen faţă de miniştri PLDM în comparaţie cu atitudinea faţă de miniştri de la celelalte partide (din cabinetul Filat1) :

"Ministru de Stat - Victor Bodiu, fără voprosuri, el împarte bine capusta. (PLDM)
Ministru de Interne - da de ce nu Mihai Godea, ca idee. (PLDM)
Ministru de Externe - Iurie Leancă, el ne va duce în EVROPA. (PLDM)
Ministru la Finanțe - Veaceslav Negruță, fără variante. (PLDM)
Ministru la Justiție - Alexandru Tănase. (și punkt!) (PLDM)
Ministrul Apărării - mai bine Marinuță decât Fruntașu. În Moldova apărare ca în prinistrovie democrație. (PL)
Ministrul Mediului - Gheorghe Șalaru, nici mediu, nici ministru. (PL)"

Şi la urmă Eugen zice "Eu m-am uitat la oameni, nu la partide." ...ei hai, mă laşi???!!!

În rest, pot să spun că mă bucur de crearea unei noi "alianţe" de guvernare de centru-centru-dreapta. Mă bucur... cu micile rezerve prezentate mai sus. :)

P.S. pot să fiu învinuit de orice fel de partizanat vreţi voi, dar nu poate nimeni nega că se face lobby pe unimedia pentru... Iar eu am alergie la imparţialitate.
P.P.S. dacă am greşit, mă rog să fiu corectat. :)

update: astăzi unimedia.md mai bagă un articol anti-Cebanu şi nici în cot nu-i doare... Imparţiali băeţii ăştia! Foarte imparţiali!

0 comentarii:

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!