miercuri, 16 iunie 2010

Valeriu Pasat si "Cred în reînvierea României Naţionaliste"


"Cred în reînvierea României Naţionaliste". Acesta este sloganul unui grup de tineri din Republica Moldova care, după spusele lor, se identifică cu trup şi suflet cu tot ce înseamnă românism autentic. Nu recunosc nimic ce a pătruns din vest sau din est, în viaţa românilor şi neagă orice formă de evoluţie şi transformare (lucruri fireşti în raport cu timpul) a limbii române.
Am ajuns pe picior de conflict cu grupul în cauză (de aici încolo sunt numiţi - amicii mei), din cauza nerecunoaşterii de către ei a importanţei culturii laice pentru evoluţia unei societăţi sănătoase şi libere. Punctul lor de vedere se axează pe îndoctrinarea religioasă a populaţiei şi mai mult decât atât - identificarea ca români, exclusiv prin credinţa noastră comună - ortodoxă şi prin biserică. S-a ajuns până la ponegrirea unor asemenea nume măreţe ale renaşterii românilor ardeleni, părinţii "Şcolii Ardelene", cum ar fi Petru Maior, Gheorghe Şincai, Samuil Micu, spunând că "sunt nişte mancurţi" şi nu merită a fi numiţi români, doar din simplu motiv că sus menţionatele personalităţi erau de confesiune greco-catolică.
Eu nu vreau să trag concluzii pripite, dar nu ştiu cum pot fi numiţi oamenii care îşi fac un credo din ceva superficial şi care nu-l cunosc atât de profund. Adică, amicii mei, chiar singuri au recunoscut că nu prea obişnuiesc să meargă la biserică, spunând că credinţa din sufllet îi ajută să lupte şi lipsa de timp le este scuză că merg cam rar pe la lăcaşurile sfinte. Totuşi, români de bună credinţă fiind, ei luptă înverşunat pentru introducerea cursului de religie, ca materie obligatorie, în şcolile din R.M. Optând, probabil, ca acest lucru să ducă la sporirea gradului de conştiinţă naţională a picilor români din Basarabia. Lupta lor pentru predarea religiei în şcoli în mod obligatoriu, motivată de dorinţa de "reînviere a României naţionaliste", a continuat chiar şi după ce Mitropolitul Basarabiei a spus în mod public că predarea religiei în şcoli trebuie să se petreacă numai cu acordul părinţilor! Mai mult, Mitropolitul Basarabiei a spus că nu se găsesc cadre necesare pentru începerea predării unui curs de religie în toate şcolile din ţară, pentru că preoţii din multe localităţi nu îndeplinesc condiţiile prestabilite de Ministerul Învăţământului pentru ca o persoană să lucreze cu minorii. Eu cred ca Înalt Preasfinţia Sa, a avut un subtext, pe care amicii mei nu l-au sesizat. Mitropolitul de fapt a vrut să spună că majoritatea popilor de prin sate sunt supuşii Mitropoliei Moldovei, care la rândul ei, este supusă Patriarhiei de la Moscova şi nici nu vrea să audă de trecerea cub jurisdicţia Patriarheiei Române. În acest caz ce fel de "educaţie religioasă" vor primi tinerii români basarabeni, de la nişte slugi ale Moscovei? Mai mult, Mitropolitul Vladimir este fost agent de securitate sovietic şi am văzut eu prin filme că "foşti agenţi de securitate" nu prea există. Iar succesorul direct al KGB-ului sovietic, nu e nimeni altul decât FSB-ul rusesc. În acest caz cine este Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir??? ..întrebarea este pentru amicii mei.

Viaţa politică de la Chişinău şi aşa de loc stabilă cam de pe la 1939 încoace, a fost din nou scuturată de un eveniment. Valeriu Pasat, fostul şef al Serviciul de Informaţii şi Securitate moldovenesc (filiala FSB în Moldova), care a stat fugar câţiva anişori buni la Moscova.. a revenit în patria natală şi a declarat că el îşi formează partid politic şi susţine predarea religiei în şcoli. Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove, în frunte cu Vladimir şi alţi mari popi, au declarat imediat, în mod deschis, că ei susţin iniţiativa acestui "mare" fiu al patriei. Vă adresez iaraşi o întreabre, bunii mei amici, ce se va preda de către popii lui Pasat şi ai Mitropolitului Vladimir copiilor români din Basarabia, în şcoli? Poate eu ceva nu înţeleg, chiar cu ajutorul lor voi "credeţi în reînvierea României naţionaliste"?!

P.S. ..mai am ceva de întrebat. Nu a fost deajuns ţeapa pe care aţi laut-o aducând omagii şi ode "zombaţilor" care au demontat obiectul de cult religios evreiesc (am uitat cum se numeşte) din centrul Chişinăului, dar care purtau în mâni drapelul de luptă al Imperiului Rus?! Oare aşa vedeţi voi "reînvierea României naţionaliste" ?!

3 comentarii:

Oleg spunea...

de unde atîtea prostii amestecate la un loc?
autorul ar trebui să fumeze mai puţin protăvă ca să poată face diferenţă între unele lucruri pe care le pune la grămadă fără sens.

Sergiu Brasoveanu spunea...

..stii rea bine ca autorul sunt chiar eu. Si nu e nici o prostie. Mai bine ati recunoaste ca e aberant sa cereti "reinvierea romaniei nationaliste" prin ridicarea in slavi a unor popi, care vin cu drapelul rusesc si fac huliganism in centrul orasului!! Si ar mai trebui sa va bagati mintile in cap, si sa recunoasteti ca religia e dreptul fiecarui om la libera constiinta! Iar cultura laica foarte puternica si dreptul fiecaruia de a fi diferit si a se manifesta liber, i-o facut pe cei care finanteaza "protăvău" sa aiba atatia bani , incat sa il finanteze.. indiferent de une.. washington, sau Telaviv!

Sergiu Brasoveanu spunea...

http://unimedia.md/?mod=news&id=20438

iata cine vrea sa implimenteze religia in scolile noastre. Si tot prin "EL" (patriarhul Kirusha), voi credeti in "reinvierea Romaniei nationaliste" !!!

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!