marți, 23 februarie 2010

Ce iubim noi?


În cei 4 ani de studenţie petrecuţi în România am avut ocazia de a o colinda cam de la marea - cea mare, până la Carpaţii Păduroşi şi de la Iaşii mondeni, până în Ţara Moţilor şi după. Concluzii?! Nu am! Sunt confuz! Un singur lucru am înţeles, că ne uneşte pe noi, toţi românii - GUNOIUL! Nimeni nu pune la îndoială varietatea de valori şi opere cultural-artistice pe care le poţi întâlni pe întreg cuprinsul ţării, dar exact, la fel, nimeni nu poate sa nege că în comun avem câmpuri întregi pline de gunoaie, gropi imense care s-au transformat în munţi imenşi de gunoi. Acest gunoi, este peste tot! Prin preajma oraşelor, al satelor, culmea! chiar în sate şi în gospodăriile oamenilor, pe marginea şoselei, aruncat din căruţe - pus gramadă, aruncat din maşini - prins în pungi de plastic, pe cîmpuri, pe malurile râurilor, lacurilor, la marginea localităţilor (în cantităţi enorme!), în munţi....peste tot!!! Gunoiul este împrăştiat pretutindeni! Dacă mergi cu trenul prin ţara ciobăneilor şi ai nefericita ocazie să fii singur şi să nu ai altceva ce face decât să priveşti peste geam, rămâi prostit de atâta incultură de care dau dovadă oamenii.
Paradoxul este că în fiecare comună sau oraş traversat, vezi nu o singură casă pe creasta/poarta căreia să fluture un drapel în culorile naţionale. Acest lucru, probabil, vrea să denote dragostea pe care urmaşii ciobănaşilor o manifestă faţă de ţara aceasta care le-a revenit. Doar că această dragoste nuştiu cui îi este adresată. Pentru că, dacă îţi iubeşti cu adevărat ţara nu te lasă inima să arunci atâta gunoi unde îti pică din mână.

UPDATE:

3 comentarii:

Mariana S. spunea...

Toată viaţa de gimnaziu şi liceu se transformase într-un timp cu prea multe obişnuinţe, tradiţii sau activităţi periodice legate de gunoişti autorizate/neautorizate, gunoi din poarta/şosea/râu... Du-te în Lăpuşna şi găseşte măcar un tip de situaţie în care ONG-ul sau Grupurile de Iniţiativă din care am făcut parte, care să nu ne fi atras atenţia. Strângeam gunoiul, pe urmă informam despre pericolele poluării, despre importanţa naturii, instalam urne, după câtva timp se readuna la loc.
Câteodată începeai să te simţi vinovat : "Ce n-ai făcut aşa? Poate prea puţine pliante? Poate prea puţine urne?". Eram într-un fel copii, chiar dacă "copii" pentru alţii, căci atitudinea ni era mult mai conştientă decât a celor locatari de lângă râul Lăpuşniţa sau de lângă... poarta lor. Eram nişte copii prea conştiincioşi într-o populaţie fără cultură. Şi e simplu de zis şi nu cred că trebuie de filozofat la temă : inculţi fără simţ de cetăţean... pentru că dacă a mânca o bomboană de unul singur, ascunzându-te badea Gheorghe e urât, dar nu ştie nimeni, a arunca hârtia la poarta lui e poate mai puţin urât (gândesc Lăpuşnenii), şi urmările...urmările ţin de DEMOCRAŢIA şi viaţa asta dură cu criză şi nevoi,căăă... "dac-ar fi numai hârtiile" ar spune binefăcătorul din faţa porţii lui badea Gheorghe.
Şi să nu te mire atât timp cât încă generaţia noastră măcar nu a început a se reproduce... Adică rămân a fi optimistă şi a crede în copii mei şi în copiii lor. Eu totuşi sunt de părere că de vârsta ta îs mai puţini oameni conştiincioşi, de vârsta mea ar fi mai mulţi (măcar ca putere). Or să fie şi mai buni, pentru că noi mai trăim şi trăim aşa încât pe unde trecem tindem să rămână mai bine...cel puţin aşa ne-au învăţat d. Lidia Bezniţchi, d. Viorica Rotaru, d. Olga Bubuioc, şi mulţi alţi protagonişti ai vieţii din comuna noastră. La sigur sunt omologii lor şi în localităţile semenilor mei, la sigur în curând aceste poze ale tale, Sergiu, vor rămâne în muzeu şi în amintirea noastră. Şi nu visez...

Andrei Bivol spunea...

E adevarat, la incultura suntem campioni.Dar chestia cu gunoistile, e mai complicata, mai ales in localitatile rurale, unde practic nu exista gunoisti autorizate, care sa fie amplasate in locuri speciale (altele decat pe marginea drumurilor)
Pentru ca gunoiul e gunoi, se aduna...Este nevoie de utilaje si statii de reciclare, ca aceste deseuri sa fie prelucrate si sa oprim acest potop de jeg. Cel putin RM(SRL :D) inca nu are o strategie nationala de lupta cu deseurile, decat la nivel declarativ. De exemplu mun.Chisinau mai are cateva luni pana cand va pierde dreptul de a duce deseurile la gunoistea de la Tantareni (unica aflata in gestiunea Primariei Chisinau)Si e vorba de o capitala, cu aproape un milion de locuitori...
Incultura poate fi pedepsita avem instrumentele juridice necesare (Codul Contraventional), dar problema consta in faptul ca agentii constatatori (tovarasii militieni de cele mai dese ori) nu stralucesc nici ei de cultura si responsabilitatea civica...
Si eu sunt optimist (inca) si sper ca macar noi si urmasii nostri vom putea schimba situatia, in primul rand prin propriul exemplu...

P.S.: Sergiu cand bem o bere? :D:D:D

Sergiu Brasoveanu spunea...

Mariana, ma bucur sa vad optimism si sa aud ca avem de unde sa ne asteptam la mai bine! Jos palaria in fata la asemenia dascali cum sunt dei de la Lapusna, despre care ne vb tu!
Andrei, problema cea mare consta in noi, nu in inconvenientile justiciare si nici incapacitatea noastra de a ne organiza la nivel adiministrativ. Problema consta in fiecare din noi! Nu scriam despre acest lucru daca nu vedeam cu ochiimei mizeria din satele romanesti, care domina incepand cu strazi si terminand cu curtile oamenilor! Desigur sunt si sate curate, dar nu trebuie sa facem eroi pe cei care dau dovada de NORMALITATE, insa trebuie sa criticam si sa pedepsim pe cei care ne murdaresc bunul nostru nume de popor gospodaros! :)

P.S. ..bere... poate chiar azi! Te sun eu!

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!