joi, 3 decembrie 2009

Despre moravurile românilor sau cum de reuşim să fim între noi mai duşmănoşi decât îşi doresc duşmanii noştri.


În acest an a
m reuşit să organizăm sărbătorirea zilei de 1 decembrie la Chişinău într-un mod mai fastuos, sau aşa cum se cuvine să se sărbătorească această zi într-un oraş românesc. Pe lângă cei 150 de români care am venit cu autocarele din România, ni s-au alăturat mulţi români din Chişinău şi într-un final a ieşit o sărbătoare naţională populară. Cu Hora Unirii în Piaţa Principatelor, cu Marş Comemorativ pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt , de la universitatea Ion Creangă până în PMAN. Cu manifestaţii pro-unioniste în Piaţa Marii Adunări Naţionale, care a fost ocupată pe jumătate de manifestanţi iar cealaltă jumătate era ocupată de echipele de muncitori care pregăteau lansarea bradului nr. 1 din ţară, care era preconizată în seara aceleaşi zile. Totul a continuat în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet cu un concert de muzică populară cu caracter patriotic, apoi un concert de lasnare a CD-ului „Uniţi sub Tricolor”.
După cum vedeţi, din prea scurta mea relatare despre cele întâmplate la Chişinău în zi
ua de 1 decembrie 2009, au avut loc o serie de acţiuni destul de notorii şi la care au participat de la 200 de persoane (în dimineaţa zilei), la 500-600 pe parcurs şi peste 1000 seara la concertul sus menţionat. Este de amintit faptul că nu s-a petrecut nici o campanie de popularizare a acţiunilor din partea presei locale, doar pe site-urile şi blogurile organizatorilor s-a vorbit despre acest lucru. Totuşi, aceste cifre sunt mult prea mici pentru nişte manifetaţii dedicate zilei naţionale a unei naţiuni. Dar ţinând cont de faptul că au avut loc într-o regiune prostită de diferite regimuri criminale care s-au perindat pînă nu demult, este un eveniment semnificativ. Aici apare intriga aceastui articol, pentru că cât nu ar părea de straniu, dar semnificativitatea acestor evenimente este o noţiune relativă, se pare. Zic aceste lucururi, pentru că în presa românească, de pe ambele maluri ale Prutului, acestor acţiuni, practic, nu li s-a acordat nici o importanţă.
Voi începe cu presa din Republica Modlova, care se vrea văzută ca una proromânească. UNIMEDIA.MD, nici un cuvintel despre cele întâmplate la Chişinău pe 1 decembrie. Hotnews.md situaţie similară cu cea
de pe unimedia. Putin mai bine stau Protv.md, jurnaltv.md şi timpul.md care au publicat o serie de articole şi înregistrări video. Restul agenţiilor de ştiri au trecut cu vederea, în cel mai bun caz, faptul că Mihai Ghimpu şi-a permis să-şi manifeste public sentimentele de satisfacţie legate de faptul că, ce bine este pentru că românii trăiesc (şi) în R. Moldova, ruşii în Rusia, fracezii in Franţa, nemţii în Germania.
Aceasta a fost reacţia presei de la Chişinău. Şi chiar dacă am fi revoltaţi şi ne-am supăra pe indiferenţa lor faţă de evenimentele importante din ţara noastră, totuşi merită lăudaţi pentru micul efort pe care l-au depus. Pentru că absolut pe nici un site de ştiri din România nu am găsit nici un articol, cât de mic, despre faptul că 1 decembrie a fost sărbătorit şi la Chişinău. A
m deschis hotnews.ro, realitateatv.net, tvr.ro, protv.ro şi altele şi nu am găsit nimic!
Mai poate oare cineva, după asta, să fie tupeist şi să se mire de ce oare oamenii nu au atitudine civică şi nu au cunoştinţe de bază despre ce se întâmplă în Basarabia?! Oare pentru cine lucrează presa românească?! Oare în interesul cui, presa românească, duce permanenta campanie de dezinformare a populaţiei?!

Sicer să fiu, scumpi fraţi şi surori, nu m-am aşteptat la o asemnea atitudine din partea „unora”. Şi în final, fiind foarte supărat, vreau să le zic la unii jurnalişti de aici, din partea dreapta a Prutului, să-şi mai aplice două palme şi să revină la realitate. Că dacă mai continuă să mă numească rus şi să mă discrimineze, le promit că ajung la Cotroceni într-o zi şi cumpăr 5000 de kilometri pătraţi pe lângă India şi fac acolo o colonie cu ei. Îi duc înapoi la baştină pe toţi!


La Mulţi Ani, Românie!


(autor poze: Sergiu Anton)


5 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

In India cu ei )))

BPR

Mariana S. spunea...

Dur, dar corect... şi cel mai obijduitor este că românii din această parte a Prutului cred aşa, pentru că mulţi basarabeni ajută la propagarea unei astfel de idei (că suntem ruşi). La noi în grupă este o "cetăţeancă româncă" din Ungheni, care propagă intens cultura rusească, şi când colegii deja încearcă de la noi ceva să afle despre "cultura noastră rusească", noi încercăm cât mai diplomat să le explicăm că suntem ca şi dânşii, români... Mă bucură mult când vreo unul reacţionează că ne ştie situaţia din ţară sau măcar că înţelege ce am în vedere... şi poate nu pot fi eu cel mai înrăit patriot, dar mă gândesc numai la "Doamne, cât luptă oamenii ca voi pentru limba şi cultura românească, şi se găseşte un "cetăţean român" din Ungheni ce dărâmă tot chinul construcţiei"...De asta ar trebui să fim supăraţi pe noi, mai exact pe cei dintre noi (semenii şi fraţii noştri basarabeni), că partea dreaptă a Prutului află tot de la noi situaţia ţării noastre...
Sergiu, bravo!! Chiar mă mândresc cu tine, mai ales cu sufletul din tine...Mi-ar fi interesant: un viitor strălucit, bogat şi frumos ţi-ar strica din patrioţie? (nu răspunde acum, că n-ai de unde să ştii), oricum te admir şi te-aş susţine în multe din porniri (mai ales când ajung bancher:D)

Angela Grămadă spunea...

Dragul meu Sergiu,

Ia nu te mai supara pe presa romana! Intra aici si treci pe la fiecare link in parte: sub video vei gasi ceea ce cauti! Enjoy momentul si ai grija de tine.

PS: TVR, RFI, Mediafax...

Angela Grămadă spunea...

http://www.romanism.net/

Angela Grămadă spunea...

http://www.romanism.net/ - uitasem sa-ti las link-ul :-P

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!