miercuri, 16 martie 2011

Parlamentul României sărbătoreşte ziua naţională a maghiarilor

-Pui golaşi, cum staţi în cuiburi
fără plăpimioare?
-Ne-nvelim cu ale mamei
calde aripioare!
-Dar când mama nu-i acasă
şi ploiţa cerne?
-Ne-nvelim atunci cu frunza
ramurii materne!

-Dacă n-o să vie mama
şi-o să cadă frunza?
-Cum să nu mai vină mama?
Cum să cadă frunza?

Ieri, 15 martie, au fost marcaţi 163 de ani de la începutul revoluţiei paşoptiste în Ungaria. Cu această ocazie, maghiarii din toată lumea îşi sărbătpresc ziua lor naţională. Şi cum scriam şi anul trecut, nu ar fi nimic ieşit din comun, doar dacă...... şi aici intervin mai mulţi de dacă, decât acum un an.
Pe 14 martie, la iniţiativa UDMR, parlamentul României, ambele camere, şi-au luat zile libere pentru 14 şi 15 martie, desigur, pentru a permite ungurilor din parlament să îşi serveze ziua naţională, comunică adevărul.ro. La o adică, parlamentul României a sărbătorit ziua naţională a Ungariei prin declararea acesteia zi liberă pentru legislatori, în timp ce Ungaria îşi coboară steagurile în bernă de 1 decembrie, ziua naţională a României.
Dar şi făcând abstracţie de comportamentul frustrant, din ziua de azi, al Ungariei, ce reprezintă data de 15 martie 1848? În această a început revoluţia paşoptistă în Ungaria, care avea ca scop eliberarea Ungariei de sub dominaţia Habsburgică. Liderii revoluţionari însă, doreau ca Ungaria să îşi păstreze controlul asupra popoarelor asuprite până atunci în cadrul imperiului, doar că, capitala să fie Budapesta. Astfel, în urma revoluţiei, s-a instaurat regimul dualist austro-ungar pe teritoriul imperiului Habsburgic, iar celelalte popoare, cum ar fi slovacii, slovenii, croaţii, ucrainenii dar în primul rând românii, au nimerit sub cel mai crunt şi mai barbar regim de deznaţionalizare, asuprire şi chiar genocid! Revoluţionarii maghiari, de la 15 martie 1848, au fost cei care l-au trădat pe Avram Iancu şi cei care împuşcau cu sânge rece românii din Ardeal, care nu doreau să lupte împotriva fraţilor, la 1916, când armata română trecea Carpaţii pentru ai elibera.
Astăzi, însă, cârmuitorii României sărbătoresc această zi, împreună cu Csibi Barna, care la Miercurea Ciuc a dat, în plină stradă, o "lecţie de istorie" trecătorilor şi l-a "judecat public" pe criminalul Avram Iancu, apoi "l-a spânzurat". Sărbătoresc ziua de 15 martie, împreună cu vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care cere îm mod deschis şi sfidător, în România, autonomie ţinutului secuiesc.
Eu îmi adresez întrebarea, cum oare se simt fraţii noştri din Ardeal în această situaţie? Oare nu se simt ca nişte pui golşai, care s-au trezit că mama nu mai are calde aripioare pentru ei? Oare nu este o trădare a memoriei lui Horea Cloşca şi Crişan, a memoriei lui Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Ion Budai Deleanu, a memoriei lui Avram Iancu, eroilor şi martirilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz ??? Dar oare la ce să ne aşteptăm şi noi, românii basarabeni, că pe 28 iunie, parlamentul României va sărbători cu focuri de artificii?
În semn de protes şi de solidaritate cu fraţii români din Transilvania, Banat şi Crişana, un grup de tineri români basarabeni, au mers, ieri, 15 martie, şi au depus la Ambasada României la Chişinău, o scrisoare de protest adresată Parlamentului de la Bucureşti, .....pentru că ne pasă!

P.S. Puteţi citi mai jos textul scrisorii şi vedea câteva secvenţe de la acţiunea de protest:

" Parlamentului României

d-lui Preşedinte al Senatului,

Mircea-Dan GEOANĂ

d-nei Preşedinte a Camerei Deputaţilor

Roberta Alma Anastase

Stimate D-le Preşedinte al Senatului, stimată D-nă preşedinte a Camerei Deputaţilor, domnilor deputaţi! Noi, un grup de cetăţeni ai Republicii Moldova, etnici români, ne exprimăm, prin această cale, indignarea pe marginea deciziei D-stră de a declara zi liberă de muncă pentru legislativ, data de 14 şi 15 martie, ca urmare a iniţiativei de acest fel a UDMR, în cadrul plenului Parlamentului României. Motivul invocat a fost Ziua Naţională a maghiarilor, sărbătorită în fiecare an la data de 15 martie, care are ca semnificaţie şi punct de pornire, 15 martie 1848, dată în care a izbucnit revoluţa paşoptistă în Ungaria, în rezultatul căreia în fostul Imperiu Habsburgic s-a instaurat regimul dualist austro-ungar. Regim care a anulat autonomia Transilvaniei şi a fraţilor noştri din întreg cuprinsul Ardealului, a fost instaurat un regim de deznaţionalizare şi asuprire a românilor care nu mai fusese înregistrat în toţi cei 900 de ani de ocupaţie a Transilvaniei, Crişanei şi Banatului, care se scurseseră până atunci.

La data de 15 martie îşi are începutul un regim de guvernare în Ungaria, care a fost plâns în versuri şi în proză de marii clasici ai literaturii române. Îşi are începutul regimul care a înecat în sânge mişcarea de eliberare a lui Avram Iancu şi care la 1916 împuşcau cu sânge rece pe românii ardeleni care nu vroiau să lupte împotriva propriilor fraţi, care treceau Carpaţii pentru ai elibera. Şi D-stră, acum serbaţi această dată, această zi, cu onoruri, prin declararea ei drept zi liberă?!

Nouă, românilor basarabeni, ni se pare cel puţin umilitor acest gest al D-stră, mai ales că Ungaria, cu ocazia zilei de 1 decembrie îşi coboară drapele în bernă, în semn de doliu! La ce să ne aşteptăm noi românii Basarabeni, dar şi cei rămaşi încă sub ocupaţie în nordul Bucovinei, d-lor deputaţi, că ve-ţi serba, prin zi liberă de muncă şi data de 28 iunie?

Ruşine să vă fie! RUŞINE! RUŞINE! RUŞINE!

Reiterăm faptul că nu avem nimic împotriva Unigariei şi a poporului maghiar, dar avem un sentiment de indignare referitor la josnicia de care aţi dat dovadă!"


0 comentarii:

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!