sâmbătă, 27 martie 2010

Trecere în Revistă

În ultimul timp atâtea s-au întâmplat, încât nici nu am avut timp să le aşez pe rând aici, pe această pagină. Voi încerca să le reproduc pe scurt, comasate într-un singur articol, pentru că urmează multe alte evenimente mari care vor merita să fie relatate, dar timpul mă dă de gol.

I.
Acum, o săptămână în urmă, împreună cu alţi colegi din cadrul Ligii Studenţilor Basarabeni din Ploieşti, am dus în Basarabia 1200 de cărţi, în cadrul campaniei "Trimite o Carte Peste Prut" iniţiată şi promovată de Liga Studenţilor Basarabeni din România în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova. Cărţi noi, donate de Universitatea Petrol Gaze din Ploieşti şi care au avut ca beneficiar colegii cu profil tehnic de peste Prut.
Totul sună parcă cum nu se poate mai simplu, dar nu este aşa. Şi vina o poartă legislaţia Republicii Moldova. Ca un argument al decalaraţiei de mai sus, pot să spun că, dacă am revenit înapoi în România de o săptămână deja, apoi Serviciul Vamal al Republicii Moldova încă ne contactează şi ne cer fel-de-fel de declaraţii şi acte necesare pentru închiderea procesului de "devamare" a "bunurilor".
Cu toate actele în regulă:
-Act de provenienţă a mărfii, unde se specifica ca UPG Ploieşti, donează LSBR cărţile conform anexei 1 , unde erau trecute cu titlrui, autori, anul ediţiei, editura şi numere de iventar.
-Act Constitutiv al LSBR, care să le arate vameşilor că suntem persoană juridică.
-Contractul de donaţie dintre LSBR şi Ministerul Tineretului şi Sportului din RM, cu care avem un Act de Asociere şi căruia, conform contractului, noi îi donam cărţile.
Peste tot era scris de zeci de ori negru pe alb că această acţiune este o donaţie! şi în consecinţă nu este supusă impozitărilor.
Ne-au ţinut domnii vameşi în vamă de la orele 21:00 până la 00:30. De menţionat faptul că duceam cărţile cu un autocar de rută, resectiv pasagerii aşteptau în autocar. Până la urmă în urma intervenţiei unor persoane sus numite şi prin nişte artificii birocratice, ne-au permis să mergem mai departe cu condiţia că a doua zi, la prima oră să ne prezentăm la Vama Botanica, să reglăm toate incovenienţele..... Sau ocupat mai departe de această problemă juriştii de la MTS şi până astăzi mă anunţă să le trimit un anume act sau altul pentru că este solicitat de vamă.

II.
Pe data de 25 martie, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova in colaborare cu Liga Studenţilor Basarabeni din Ploieşti, a organizat o Conferinţă Istorico-Ştiinţifică "Basarabia Pământ Românesc" cu ocazia împlinirii celor 92 de ani de la unirea Basarabiei cu Patria sa mamă, România. A conferenţiat Prof. drd. Eugen Prună, care a vorbit despre perioadele de ocupaţie a Basarabiei de către imperiul rus (ţarist şi comunist) , consecinţele ocupaţiei şi depsre românii basarabeni care au ştiut să ţină piept şi să se menţină ca români peste toate greutăţile şi încercările la care au fost supuşi.
Din partea LSBP, am organizat la muzeu o expoziţie de fotografie intitulată "Grea e Viaţa-n Străinie, Vrem Acasă, Dulce Românie" şi am ţinut câte un mic discurs eu, referindumă la cum e să fii basarabean astăzi şi Dan Nicu cu "Unirea - Ieri şi Azi".




Mai sunt câteva evenimente de relatat, dar care se incadrează într-un spectru mai larg ce urmează să se întâmple încă. Pentru a nu anticipa evenimentele , voi scrie mai târziu.

P.S. Voi îmbogăţi artiolul cu poze, imediat ce voi face rost de ele.

1 comentarii:

Mariana S. spunea...

Bravo LSBP!!! Ne mândrim cu voi şi o să luăm exemplu!!! Trăiască România Mare şi mai ales, cultura românească!!!

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!