joi, 4 martie 2010

Grandomanie europenistă


Astăzi, presa de la Bucureşti ne umple cu ştiri despre noi, fraţii cei mici şi săraci - moldovenii-basarabeni. Fiecare autor pretinzând stofă de cunoscător al problemei pe care o abordează. În fond, gazetarii de pe Dâmboviţa fac valuri "în lighean", mai mari ca cele abătute asupra havanezilor, cunoscând defapt numai "realitatea de la faţa locului" expusă prin a doua, sau de multe ori a treia gură.
De când eram eu mic, ţin minte un proverb caracteristic zonei de sud-est a Basarabiei: "..bă, da bun tare e salamul ăsta! Dar de unde ştii, ai mâncat?! Nuu! Dar mi-o spus badea că l-o văzut pe unul cum mânca la Akerman!"
Cam la fel vorbeşte şi doamna Anne-Marie Blajan despre ceea ce se întâmplă acuma în Republica Moldova în articolul său, publicat pe portalul electronic HotNews.ro . Adică, nu destul că singură nu ştie, dar expune părerile unor oameni care tot nu sunt prea competenţi în domeniu abordat de dumneaei, după cum se vede. Ori prietenii dumneaei "care lucrează acuma la Chişinău şi sunt mult mai în stare să ia pulsul de la faţa locului" obişnuiesc, probabil, să ia pulsul prin cafenele la discuţii intelectuale întrei ei, sau cel puţin privind la cei care se confruntă cu problemele abordate în articol, de undeva de sus, de pe poziţia unui cetăţean european şi nicidegând să se "coboare" pentru un moment, să se îmbrace mai simplu şi să meargă prin "instituţiile" statului român, acreditate în Republica Moldova să vadă cu ochi proprii pe concetăţenii lor cum se comportă cu basarabenii de rând, care sunt ca nişte "rude mai sărace de la ţară".
Dar să le iau şi eu pe rând, astfel cum a făcut-o doamna Anne-Marie Blajan.
Dumneaiei vorbeşte despre lipsa unu curent unionist în Republica Moldova, parcă învinuindu-ne pe noi de acest lucru. Mult stimată, prea delicată, cu nume de franţuzoiacă şi din micul Paris, doamnă! Vreau să vă adresez o întrebare. Oare e posibil ca un grup social, care a fost decimat, căruia i s-au luat toţi, până la unul, formatorii de opinie şi îndrumătorii, iar în locul acestora au fost aduşi alţii răi şi vicleni, care aveau misiunea clară de a prosti acel grup social şi de al dezaxa de la cursul firesc al evoluţiei sale, acest lucru continuându-se intens timp de 47 de ani (o întreagă generaţie), să mai fie capabil de reacţii clare, bine definite şi corect orientate?! V-au spus oare prietenii dumneavoastră, care (abea) acum sunt la Chişinău că la Chişinău timp de 47 de ani puteai fi arestat doar dacă cereai o cămaşă în limba română în magazin?! Iar dacă rosteai combinaţiile de litere: r-o-m-â-n , t-r-i-c-o-l-o-r puteai înfunda Siberia pentru totdeauna?! Oare cum vă imaginaţi dumneavoastră că fiul ţăranului, născut în neştire (din cauza că Bucureştiul nu găsit fonduri timp de 22 de ani să construiască şcoli în Basarabia) să aibă conştiinţă naţională trează şi să fie capabil la consolidarea unui curent unionist puternic, dacă de de când a văzut lumina zilei lui i s-a băgat în cap că România este duşmanul nr. 1 . Iar România nimic nu a făcut pentru a diminua acest lucru. Necătând la toate acestea, Basarabia a dat naştere la nişte patrioţi adevăraţi: Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Ilie Ilaşcu sunt printre cei mai cunoscuţi şi care îmi vin acuma în minte, fiind însă mult mai mulţi.
Intonaţia dumneavoastră de cetăţean european o recunosc în multe voci de aici, din
România. De cele mai multe ori ea este percepută la oameni care nu prea miroase a cărturari şi eu mă consolez cu găndul că "prostului nu-i şade bine dacă nu e şi fudul" şi nu prea mă avânt în polemici cu ei. O singură dată doar am replicat, unei doamne din Cluj, care ne invinuia pe noi, basarabenii că vrem să venim în România, care este construită din impozitele plătite de ea o viaţă întreagă (nu avea 30 de ani doamna) şi cu sărăcia noastră să profităm de privilegiile de aici. Replica mea a fost că dacă dumneaei şi părinţii dumneaei au plătit impozite în bani, ca să construiască România aşa cum este, buneii mei şi părinţii mei au plătit tribut de sânge ca voi să puteţi plăti liniştiţi impozite în bani, cu gândul că va veni o zi cănd vom reveni "acasă" şi trebuie să avem unde reveni.
Păi iată, mult stimată doamnă, curentul unionist în Republica Moldova există şi este foarte puternic. Pur şi simplu avem o temere că dacă venim aşa, coate rupte "în braţele frăţeşti" vom rămâne pentru vecie ţapul ispăşitor pentru toate relele şi nereuşitele care le va suporta România. Noi acest lucru nu vrem!
V-aţi revoltat de faptul că premierul Filat a fost să vadă cum funcţionează o instituţie a statului român. Tind să precizez că premierul nu a mers acolo să vadă cum sunt achitate salariile funţionarilor, dar să ia cunoştinţă de modul în care România îşi onorează obligaţiunile! ce şi le-a asumat anterior faţă de cetăţenii, drepturile cărora le reprezintă domnul Filat.
V-au vorbit prietenii dumneavostră despre modul în care funcţionează instituţiile diplomatice de la Chişinău? Dar nu e mare diferenţă cu Direcţia Cetăţenie de la Bucureşti, puteţi merge şi singură să vedeţi cum paznicii urlă că ei sunt legea acolo, la oameni - profesori, oameni de cultură şi ştiinţă, oameni bătrâni, care aşteaptă de ore în şir la coadă, ca să fie primiţi, în timp ce funcţionarii stau la balcon la o ţigară şi fumează super calmi. Oare chiar merităm, noi basarabenii, să fim trataţi ca cetăţeni de mâina a doua?
Ştiţi dumneavostră că la instituţiile diplomatice de la Chişinău nu se eliberează vize pentru oameni care au vize în paşaport de Marea Britanie, SUA şi alte locaţii, fără nici un fel de explicaţii?! Chiar dacă persoana în cauză roagă în genunchi să i se comunice cauza ca să înlăture inconvenienţa pentru că mama sa e la spital la Bucureşti?! Desigur, înţeleg că dumneavostră vorbiţi despre norme diplomatice care nu ar trebui încălcate, vorbiţi despre eticheta profesională care trebuie respectată. Însă vorbiţi orbecăind prin întuneric, necunoscând cu adevărat cum sunt încălcate aceleaşi etichete de oficialii Bucureştilor la instituţiile sus amintite şi nici pe departe nu ştiţi ce anume a făcut domnul Filat acolo. Dumneavoastră doar vreţi să vă impuneţi aerul de "cetăţean european"! Mă rog, există libertatea cuvântului în România.
Citind articolul dumeanvoastră mai departe, am impresia că aveţi ceva personal împotriva basarabenilor, ori frustrarea este evidentă! Tare va afectat faptul că presa de la Chişinău a scris despre faptul că oficialităţile moldovene şi-au manifestat acordul total asupra amplasării scutului antiracehtă pe teritoriul României. Şi cam de ce să nu scrie? S-a divulgat prin acesta vre-un secret de stat? S-au era un plan strategic al României de a crea impresia falsă că Moldova este împotriva scutului, astfel să fie trasă pe sfoară Moscova :D ? Nu s-a încălcat în acet caz nici un acord bilateral, oficialii răspunzând în măsura bunului simţ la întrebările jurnaliştilor.
Şi din nou revin la imaginea doamnei de la Bucureşti care se arată supărată pe rudele sărace de la ţară, care pretind un pic mai mult când le este greu. Iar doamna bucureşteană le răspunde cu un aer înţepat:facem şi noi "după propriile puteri", ce mai vreţi?!
Aici aş vrea să fac tangenţă cu problema cetăţeniilor acordate "ca rupte din carne şi cu sânge" de către România, basarabenilor. După o lungă şi anevoioasă cale pentru a REdobândi această cetăţenie, suntem impuşi să dăm jurământul de credinţă Patriei! Eu încă nu l-am dat, pentru că Patria, încă, nu a benevoit să-mi reacorde cetăţenia şi nu cunosc textul jurământului propriu-zis, dar numele acestui legământ vorbeşte foarte evident despre text, astfel, am şi eu o întrebare. Noi jurând credinţă Patriei, Patria jură că ne apără şi ne ocroteşte?! sau această monedă are doar o singură parte şi cu prima ocazie, Patria iarăşi se şterge pe mâini de noi?! Oare de ce trebuie să mai dau odată jurământul de credinţă, dacă buneii mei l-au dat în 1941, când fratele bunicii am fost împuşcat în propria curte, pentru că a refuzat să se înroleze în armata roşie şi să lupte împotriva ţării lui şi a fraţilor, când buneii mei au fost deportaţi în Kurgan (Kazahstan), ei nedorind să recuonască că nu sunt români dar sunt moldoveni, cum li se impunea?! Oare prin aceste fapte, nu am demostrat eu, prin strămoşii mei că sunt credincios Patriei?! Iar Patria, şi-a demonstrat credinţa faţă de mine?
Păi iată, stimată doamnă! Nu vă mai plângeţi că faceţi tot ce vă stă în puteri... pentru că aţi făcut mult, dar mult prea puţin decât va stat în puteri altădată, iar acum aveţi datoria istorică de a repara greşelile. Domnul Băsescu, se pare că a înţeles acest lucru, chiar dacă îl foloseşte ca capital electoral, totuşi este bravo că îl mai scutură de praf. Ar fi bine să vă mai spună la televizor niţel despre asta şi dumneavoastră.

14 comentarii:

Petru spunea...

foarte bine argumentat articol, insa sa nu uitam ca la ghiseele din Chisinau moldovenii nostri sunt tratati in modul respectiv tot de cetateni moldoveni care muncesc acolo, si care sunt la fel de isterici si nepoliticosi, modul asta de comportament este insa cred eu dictat tot de sus.

Mariana S. spunea...

Te admir pentru că eşti prea adevărat! Avem multe de învăţat de la tine... simt cum cu ajutorul tău mi se mai încreţesc circumvoluţiile.
Şi o părere muritoare: e complicat procesul acesta de unire, chiar dacă cred într-însul, mult prea complicat pentru ambele părţi ale Prutului, mai ales când sunt aşa atitudini.

Dan Dinu spunea...

Bravo Sergiu,
bine si corect ceea ce ai scris aici.
Fara invective, calm si cumpatat dar hotarit si aspru in ceea ce le-ai (mi-ai) spus.
Asa este, trebuie eliminata aceasta atitudine de ruda superioara respectiv ruda saraca.
Observatie: momente penibile similare am avut si eu pe vremuri in fata la Ambasada Frantei.

Anonim spunea...

Ai perfecta dreptate, Bravo !
As vrea sa știu dacă ai primit un vreun răspuns partea Anne(i)-Marie Blajan?
Cheers !

Sergiu Brasoveanu spunea...

Multumesc la toata lumea pentru apreciere!!! As vrea doar sa ma adaug ca nu Romania, ca Patria si tara noastra este vinovata, dar politicienii josnici si sitemul putred cu care si in care traim!

Da, doamna Blajan mi-a raspuns ca noi, basarabenii suntem frustrati si a comparat tendinta noastra spre patria mama, cu tendinta romanilor din Romania spre Europa, punand semnul egal intre aceste doua fenomene. Probabil, ar trebui sa vada dumneaei cu proprii ochi batrani care merg sa+si ridice pasaportul, doar pentru ca vor s amoara romani! nu pentru ca ar vrea sa mearga la munca in Italia... !
Pute-ti vedea aici raspunsul ei: http://menaru.blogspot.com/2010/03/despre-r-moldova-si-supararea.html

Anonim spunea...

Rasul lui Stalin
De cand cu permisul s-a deschis poarta larg pentru neintelegeri.
Neintelegere de tip conspirationist din partea fratilor de peste Prut. Romanii (toti) ne-au facut un cadou (desi este un drept)otravit. Romania, cunoscuta ca fiind tara cea mai putin birocratica din lume, s-a gasit tocmai acum sa ceara acte din cele mai absurde fratilor moldoveni. Cei care spun asta nu si-au pus macar o data intrebarea cam cum este sa-ti schimbi un buletin sau un pasaport in Romania. Cata dezorganizare, cate cozi si cata coruptie. Asta pentru a se dumiri ca fratii romani (si molodoveni)au parte de tratament... egal. Fratii moldoveni n-au decat sa-i intrebe pe fratii romani cum sta treaba. Deci, nu e vorba de un tratament special.
Apoi, "Romania n-a facut nimic timp de 20 de ani". Adevarat, dar cu cine? Cu Iliescu? Poate fratii molodoveni isi aduc aminte de Piata Universitatii de mineri si de altele. Apoi, cand s-a putut la Bucuresti nu s-a putut la Chisinau, chestie de Voronin. Problema e deci comuna, homo sovieticus (Iliescu, Voronin)
Acum se poate, dar desi ne mananca birocratia, am vazut ca dupa un telefon scurt intre oficialitati s-a schimbat ceva in nici trei zile. Am verificat pe site-ul ambasadei. Deci, se poate.
Doamna Blajan a scris un articol ofuscat si plin de neintelgere, un articol care reflecta punctul de vedere ingust al unui functionar pentru care actele, stampilele si legalizarile sunt cerul lui cel mai inalt. Apoi, i s-a raspuns, cu obida, ca si cum dumneaei ar fi purtatorul de cuvant al intregului popor roman. Si da-i si lupta.
Ma gandesc ca peste toate, responsabilii malefici de toate relele (de pilda, Stalin) rad pe saturate vazand ca raul pe care l-au instaurat acum mai bine de o jumatate de secol mai produce inca efecte. Probabil, orice comentariu despre situatia actuala ar trebui facut avand in vedere acel rapt istoric, acea oribila inginerie sociala. Si, nu ar trebui uitat ca si Romania are nevoie de intelegere macar istorica. Abia de vreo trei, patru ani, lucrurile s-au mai remediat, se mai vede cate o luminita pe ici pe colo. Dar, dar nu uitati rasul lui Stalin.

un anonim ( razavan ) spunea...

..care merg sa+si ridice pasaportul, doar pentru ca vor s amoara romani! nu pentru ca ar vrea sa mearga la munca in Italia... !


ati ramas la fel . ipocriti . ia statistica cererilor intre 1992-2004 si dupa 2004 . acolo e negru pe alb tot rahatu pe care il mancati .
si da va mai spune inca un tigan din romania ca noi nu avem nici o obligatie fata de voi .
frustratii si ipocriti asta sunteti .
suntem moldoveni da ne vrem ,, dreptu " .
smecherilor in carta natiunilor unite se zice printre alte tepe de libera circulatie . as vrea si io sa fie liber la cei 2,5 miliarde de chinezi si indieni pentru ue ,usa etc.
la fel in germania au trait pana in 1918 3 miloane de polonezi si nu ia intrebat nimeni daca au vrut s apiarda hartiile . inutil sa spun ca germania nu da cetatenii al urmasii ( pana la gradu 10000000 ) a celor 3 milioane . de ce ? ca asa comsidera ei ca bun pentru ei .
pun pariu ca daca era bine in rusia cereati hartii rusesti ca doar pana in 1918 ati avut ( rusa stiti ) si nu v-au fost luate hartii abuziv de tiganii fascisti .

voi moldoveni noi romani . si aia care fac spune ca nu am dreptate sau nu cunosc problema sa ma suga .am cunoscut prea multi basarabeni sa va mai cred ca sunteti romani .

ciao. si mult succes . sper sa faceti reformele necesare unui trai decent .ca nu va veni nimeni sa faca asta in locul vostru .si nu e vinovat NIMENI de esecurile voastre

acelasi anonim spunea...

..frustati..sa..la..considera..spume..

Sergiu Brasoveanu spunea...

@Anonim nr 1: stiu si inteleg foarte bine ca vrajba si neintelegerile dintre noi sunt scopul urmarit de cei mai mari dusmani ai nostri si le provoaca o bucurie nesabuita atunci cand vad asemenea lucruri. Am opinat mai sus ca nu vad vinovatul in toate celea cate s-au intamplat , sau care se intampla in poporul roman (din Romania), eu fiind parte a acestui popor inteleg si stiu foarte bine de ce este in stare, la ce sacrificii ar fi gata pentru o anumita cauza, daca i s-ar explica cauza si ar fi motivat moral pentru ea. Dar mai stiu ca noi romanii, suntem "o padure" cu foarte multe uscaciuni, din cauza vijeliilor care s-au tot abatut asupra noastra de-a lungul istoriei si nu ne-a dat voie sa crestem cu totii inalti si drepti! A mai zis, ca invinuiesc de cele intamplate asemenea autori ca doamna Blajan, care in toate articolele ei despre R. Moldova de inainte de 29 iulie si dupa, nu a expus niciodata un punct de vedere obiectiv, intotdeauna punand anumite accente pe anumite aspecte care urmeaza sa creeze impresii dorite la oamenii care nu cunosc bine realitate! Mai invinuiesc in toate Regele Carol al II-lea care a avut lasitatea sa infrunte armata ocupanta, chiar daca cu doua saptamani inainte promitea romanilor basarabeni la Chisinau ca nu se va ceda nici o palma de pamant! Invinuesc guvernele pupincuriste la adresa Moscovei (Groza, Dej, Ceausescu...chiar daca se stipuleaza ideea ca el ar fi ridicat problema Basarabiei...Iliescu etc.)Invinuiesc functionarii prosti si neghiobi, care din fudulie specifica romaneasca se cred mai pe cal, doar pentru ca mergi la ei sa le ceri ceva - ceva ce iti apartine defapt! ..dar in niciintr-un caz nu pot sa invinuiesc poporul roman, care a plans si a ridicat ode Basarabiei si Bucovinei! Cum as putea invinui propriul popor???

@Anonim(Razvan): Am impresia ca nu ai citit articolul meu! Eu nu neg nicidecum lacunele de care da dovada poporul roman dintre Nistru si Prut. Dar am expus niste motive, de ce asa se intampla si care sunt antecedentele roadelor pe care le culegem azi.
Imi pare rau sa te dezamagesc, dar nu iti voi cere parerea referitor la originea poporului din Basarabia! Si nici in ceea ce priveste dreptul basarabenilor la a trai in tara lor - Romania!
Eu nu tin sa justific pe nici un basarabean care a facut vre-o faradelege in Romania! Dar problema este ca presa de doi bani , sustinuta de asemenea jurnalisti ca doamna Blajan, scriu doar daca un basarabean a batut niste betivi care l-au agresat la Brasov, pentru nimic, sau cazuri similare! Nu scrie nimeni despre basarabenii care fac teze de doctorat pe Zonele cultural Folclorice ale Arealului Romanesc, sau despre faptul ca deja de multi ani la rand, absolventii basarabeni din universitatile din Ro. sunt printre cei cu mediile cele mai bune etc.
Altfel vorbind, eu doar nu invinuesc pe nimeni ca tiganii din Romania Fura copii, omoara si violeaza in toata Europa si eu , roman fiind nu pot sa merg sa vorbesc liber in limba mea prin Italia, Spania ..mai nou - Franta! pentru ca sunt privit ca infractor din start, din cauza la niste lepadaturi! Eu nu am invinuit niciodata poporul roman din dreapta Prutului pentru ca a permis sa creasca o asemenea generatie de retardati! Nu am invinuit pentru ca inteleg premisele care au dus la acest lucru. De toate se face vinovat sistemul care are lacune, lacune despre care vorbesc si le critic!
Nu te cunosc personal, de aceea nu imi permit sa iti vorbesc mai mult, dar semeni a fi dezaxat si foarte stresat, dupa modul agresiv in care te manifesti! Sanatate!!!

anonimu dezaxat spunea...

:) ai dreptate sunt dezaxat .
prietene spre deosebire de tine eu europa o strabat de la 17 ani . si sunt nevoit sa traiesc in ea . scuteste-ma de abureala cu ,,rusinea ca sunt roman " . atunci musulmanii , negrii ,paki , etc ar trebui sa fac ca michel jakson .
aci prietene nu cunteaza cine si ce esti ci cat sau cum te poate folosi : angajatoru , vanzatoru care iti ia banii , politicienii cu taxele , ala la care platesti chirie, un hot care te face etc. )

tati eu nu vorbeam de faradelegile romanilor sau ale moldovenilor . eu vorbeam de etnie . voi sunteti moldoveni . voi cu gurita voastra o spuneti .
aveti aprox. 25 % diferite etnii ( sigur nu sunt tigani dar sunt raketi . prefer tiganii ) . dupa aia aveti statalistii aprox. 30 % ( basarabenii ce sunt mandri ca NU sunt romani si sunt moldoveni . aici vorbesc d.p.d.v etnic si nu regiunional ) si restu care fluctueaza intre a fi roman sau a nu fi roman ( daca ii da un pumn un roman sau ii zice unu ca e moldovean prost gata s-a terminat si ,, romanismu " din el ) .
asa ca din 92 incoace numai 15 % din alegatori voteaza partide pro-romane sau unioniste .

problema nu e in romania amice ea e la voi . si cea identitara si cea economica . io asa ca un dezaxat ce sunt iti propun sa va faceti voi ordine si sa va rezolvati problemele . nu mai faceti pe victimele si mereu asteptand sa faca altii ceea ce trebui sa faceti voi . si asta la nivel de individ cat si de grup/comunitate .

si iarsi la categoria ,,drepturi " . toti necomunitarii ( ei nu sunt oameni :) ) si comunitarii romani&bulgari ( ei sunt niste oameni mai inferiori :) ) NU au dprept de munca ( un ,, drept " fundamental " ) in uk ,germania and restu ..
ungurii din ungaria amice NU acorda cetatenii la etnicii maghiari sau/si mai ales la posesorii de hartii ale regatului ungar intre 1865-1918 ( idiferent de etnie ) . NU cred ca i-a intrebat cineva daca vor sa renunte la cetatenia maghiara ( mai ales pe unguri )


sanatate si tie.

anonimu dezaxat spunea...

bag pula sunt un dezaxat analfabet ce nu face corectura inainte sa posteze . asta-i clar.

@ ..faca..conteaza..regional..drept..indiferent

ps: la treaba cu raketi am genralizat la fel cum faci tu cu tiganii.

Sergiu Brasoveanu spunea...

Da! Sunt nevoit sa iti acord perfecta dreptate in ceea ce priveste componenta etnica a Republicii Moldova. Fara Transnistria (Basrabia): 81% romani (moldoveni); 8% ucraineni, 5% rusi, 6% restul. Cu Transnistria: 75% romani (moldoveni). Dar am si eu o intrebare, oare ce cota avea populatia romana in Ardeal la 1918?

2. referitor la constiinta nationala a moldovenilor, ca si romani..si aici trebuie sa iti dau dreptate! maxim 30% dintre noi se declara romani si nicidecum moldoveni. Inca 40% spun ca noi suntem frati cu romanii..dar mai bine ei sa traiasca in tara lor, iar noi intra noastra. 10-15 % spun ca lor le este idiferent si nustiu nimic. Cu cine ne este mai bine cu acela is si ei! Restu..... nici nu vor sa auda de Romania. Asta este! Dar eu trebuie sa ma repet, ca oricine nu ar fi vinovat de aceasta stare de lucruri, trebuie sa luptam pentru idealul nostru national - unirea tuturor romanilor intr-un singur stat! Care urmeaza sa il facem prosper! Greutatile, cel mai bine ii uneste pe oameni. Nu atrage atentia la cei care spun ca sunt moldoveni, ca nu sunt romani..etc. pentru ca asta e realitatea si trebuie sa o acceptam si pentru a o schimba spre bine lutam multi dintre noi, basarabenii! Nu te uita la ei, dar priveste lucrurile din alt punct de veder - ca sunt si exista oameni mai buni printre basarabeni, romani adevarati in suflet! Tuu crezi ca eu nu vad si nu aud in Romania ofense si ocara, precum ca suntem rusi si nu mai stiu cum???!!! Dar nu am zis nimic niciodata despre popor! Pentru ca stiu ca poporul roman, nu prea a avut parte de carte! Stiu ca politicienii intotdeauna l-a prostit! Eu perseverez , pentru ca stiu si altfel de romani..bucuresteni, olteni (din aia artagosi) , ardeleni, care sunt destepti si eu ma mandresc ca suntem o natiune impreuna! Iar cei care latra la stele...vor ramanea doar cu latratul. Din astea sunt destui pe ambele maluri!
Sa fii sanatos, frate roman!

P.S. referitor la votantii partidelor "pro-romanesti" , nici eu nu sunt votant PPCD, sau ceva e genu! Pentru ca nu sunt sinceri! Ei urmaresc doar sa castige 6% din voturi sa intre in parlament, sa isi mai construiasca o casuta... sa-si mai faca o firma!!! Crede-ma ca ii cunosc pe multi din asa numitii "patrioti-unionisti", folosesc cartea sensibilitatii maselor vorbind in termeni de popularism despre unire, doar pentru a castiga credite politice! De asta lumea (cei 30%) nici nu-i voteaza!!!

anonimu razvan (posibil dezaxat) spunea...

am vrut sa-ti raspund aseara dar am avut niste treaba mai importanta decat net-ul .

la treaba cu politicienii 100% de acord cu tine . io i-as baga pe toti din toate partidele ( si independentii ) . problema e ca unii inca mai cred in oameni .

la treaba cu idealuri si altele .. imi pare rau dar io traiesc pentru ideile si idealurile mele nu ale altora ( ei daca vor ceva n-au decat sa moara pentru ele ) . asta cu unirea si altele nu sunt printre prioritatile mele. situatia economica , profesionala ,sentimentala in schimb DA . la acestea nu gasesc rezolvare in politica sau unire.

acum treaba cu etnia . e o chestie simpla rau . esti roman , rus , ungur ,gagauz etc. ai ajuns la o concluzie , ti-o asumi .

deci ca sa ma intelgi . nu veau ca niste indivizi care se bat cu pumnul in piept ca sunt x sau y sa aiba ei ,, dreptul" de a avea hartii de roman . mai ales ca stiu si de ce vor . iau foc cand sunt luat de fraer .
poezia cu ,,drepturile " e relativa rau . am dat si niste exemple concrete .
in rest daca ar declara macar jumate sincer si constant ca sunt romani probabil ca as fi si eu un simpatizant al unirii .
nationalismu era la moda in secolu 18 acum in 21 globalizarea e trendu . toti din toate tarile urla ca nu vor dar fenomenu e mai puternic decat noi ( aici deja sunt alte discutii ).

sunt multe de spus dar pe net risti sa devii plictisitor daca scri mult asa ca mine :) .stilul spartan din pacate inca nu il posed.
o discutie fata in fata e mai practica si eficienta .

ps: mai iau porcii aia de la upg spaga grupa mare ca pe vremea mea era macel. si dupa aia se mira ca hartia pe care scire ca sti x profesie are valoare ZERO.
in afara de institutiile de atat . acolo prostia si nepotismu e incurajat.

Sergiu Brasoveanu spunea...

:) Bine! Fiecare cu viziunile lui.. Toate bune!!

Vizitatori

free counters

Accesări

 
www.nFIRME.ro - Promoveaza GRATUIT firmele din Romania si Republica Moldova!